Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrivnosti je izdajal papežev majordom

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 28. 05. 2012 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Skrivnosti je izdajal papežev majordom

V Vatikanu so potrdili aretacijo papeževega strežaja Paola Gabrieleja.

V Vatikanu so potrdili, da je bil zaradi suma izdaje zaupnih podatkov aretiran papežev majordom Paolo Gabriele. Gabrieleja so prijeli minulo sredo v njegovem stanovanju zaradi nezakonitega posedovanja zaupnih dokumentov in je ta čas v priporu, kot je bilo zapisano v uradni izjavi, ki so jo v Vatikanu predstavili minulo soboto. Prva faza splošne preiskave, ki jo je vodil vatikanski državni pravobranilec Nicola Picardi, je tako zaključena, pričela pa se je uradna preiskava pod vodstvom sodnika Antonia Bonneta.

Obtoženega bosta pred vatikanskim sodiščem branila dva odvetnika, ki sta že določena, uradna preiskava pa bo trajala vse dotlej, dokler ne bodo pojasnjena vsa vprašanja. Preiskovalni sodnik bo nato odredil izpustitev Gabrieleja ali pa začetek sodnega procesa.

Položaj papeževega majordoma sodi med najzaupnejše naloge v Vatikanu. Kot vodja papeževih strežajev organizira papeževo gospodinjstvo v tretjem nadstropju Apostolske palače in je strežaj, hišnik in natakar v eni osebi. Skupaj z obema osebnima tajnikoma, Georgom Gänsweinom in Alfredom Xuerebom, ter s štirimi gospodinjami – redovnicami iz skupnosti 'Memores Domini' – je član papeške družine.

Zadnjih sedem let je v vlogi majordoma Benedikta XVI. nastopal šestinštiridesetletni Paolo Gabriele, poročen in oče treh otrok. Tako kot njegov predhodnik Angelo Gugel, ki je delal še za papeža Janeza Pavla II., živi v hiši znotraj Vatikanske mestne države.

Kot majordom ima reden dostop do papeževega stanovanja. Papeža spremlja na vseh njegovih potovanjih, on je tisti laik, s katerim papež najtesneje sodeluje. Pakira njegove kovčke in mu po potrebi pridrži dežnik ali plašč. Na avdiencah mu podaja medalje in rožne vence za goste. Zato mu verjetno ni bilo posebej težko priti tudi do zaupnih dokumentov in papeževe osebne korespondence, ki je tako zanimala časnikarja Gianluigija Nuzzija.

Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija bo preiskava proti papeževemu majordomu Paolu Gabrieleju trajala dlje časa, ker pa naj bi Gabriele dejanje, za katerega je osumljen, storil na vatikanskem ozemlju, bo seveda potekala po vatikanskih pravnih merilih.

V Vatikanu zdaj o dogajanju okoli 'Vatileaks' afere molčijo, v italijanskih medijih pa obširno ugibajo o podrobnostih in ozadjih izdajanja zaupnih papeževih podatkov javnosti. Časnik 'Corriere della Sera' je objavil izjavo soproge papeževega majordoma, ki je dejala: »Moj mož Cerkvi želi le dobro. Prepričana sem, da nikoli ne bi storil ničesar, kar bi lahko škodovalo papežu.«

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/105DC6B59BDCCA31C1257A07002BF171?OpenDocument

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh