Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrivnosti rožnega venca slikarja Jošta Snoja

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 18. 03. 2022 / 05:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2022 / 05:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skrivnosti rožnega venca slikarja Jošta Snoja
Božični prizor iz veselega dela rožnega venca je potopljen v nočno modrino. FOTO: T. P.

Skrivnosti rožnega venca slikarja Jošta Snoja

V Kregarjevem atriju Zavoda sv. Stanislava akademski slikar Jošt Snoj razstavlja cikel 20 podob skrivnosti rožnega venca.

Cikel dvajsetih podob – skrivnosti vseh štirih delov rožnega venca – je akademski slikar Jošt Snoj naslikal leta 2021. Kot je dejal na odprtju razstave umetnostni zgodovinar dr. Andrej Doblehar, je umetnik rožni venec podoživljal kot »posebno duhovno-umetniško izkušnjo.« Posamezne prizore je Snoj po besedah Dobleharja »poenostavil in jih zreduciral na osrednje nosilce svetopisemske zgodbe, detajle figur je zabrisal, celoto pa umestil v abstrahirano barvno ozadje. Zaokroženemu rožnovenskemu sklopu je dal sorodno barvno skalo, ki odraža upodobljeno vsebino rožnega venca: božični prizor iz veselega dela rožnega venca je potopljen v nočno modrino, rdečina na prizoru čudeža v Kani iz svetlega dela spominja na barvo vina, kristusov padec pod križem iz žalostnega dela je temačen, prizora vnebohoda in binkošti iz častitljivega dela pa sta prežarjena z nebeško svetlobo.«

Ki je za nas križan bil. FOTO: Barbara Kastelec

Sakralne podobe ustvarja dvaintrideset let

Vsebino posameznih prizorov je slikar Snoj po besedah umetnostnega zgodovinarja že samostojno upodobil v svojem sakralnem opusu, s katerim je v našem prostoru prisoten že od študija na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter še bolj intenzivno po študiju v Rimu, kjer se je pod vodstvom p. Marka Rupnika posebej specializiral za krščansko simboliko in ikonografijo. Da v nizu Snojevih sakralnih del sledimo umetnikovemu razvoju, je dejal Doblehar, umetnik Snoj pa je dejal: »Raziskujem, delam sakralne podobe dvaintrideset let in šele zdaj prihajam do likovne sinteze.«

Rdečina v prizoru čudeža v Kani iz svetlega dela spominja na barvo vina. FOTO: T. P.

Snoj pravi, da je eno leto trajajoče slikanje cikla rožnega venca podobno kot pisanje romana, ko je potrebno več delov uskladiti s celoto: »Po nekaj mesecih lahko spet primeš za čopič in popravljaš, dograjuješ in usklajuješ.« Poleg upodobitev skrivnosti rožnega venca je za razstavo v Zavodu sv. Stanislava izbral še nekaj samostojnih sakralnih podob in krajin, s čimer zaokrožuje predstavitev svojega ustvarjanja v zadnjem obdobju.

Razstava bo na ogled do 18. aprila. 

Avtor razstave je akademski slikar Jošt Snoj. FOTO: Tatjana Splichal

Slikarstvo študiral v Ljubljani in Rimu

Jošt Snoj (1967) je diplomiral l. 1993 na Akademiji za likovno umetnost, leta 1998 pa še na Teološki fakulteti v Ljubljani. Med letoma 2000 in 2015 je opravljal duhovniško službo in ves čas iskal in razvijal svojo slikarsko pot. Med letoma 2004 in 2008 je študiral na papeški fakulteti Gregoriana v Rimu, po vrnitvi domov pa je ob duhovniški službi ustvaril več sakralnih del, med drugim za cerkvi sv. Terezije Deteta Jezusa na Kodeljevem in v cerkvi sv. Družine v Mostah. Od leta 2015 se posveča samo slikarstvu, pridobil je status samozaposlenega v kulturi.

Kupi v trgovini

Sveti rožni venec
Molitveniki
4,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh