Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrivnostni pomen adventnega časa

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 28. 11. 2021 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2021 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skrivnostni pomen adventnega časa
Tudi letos bo naš adventni čas »koronsko« obarvan. FOTO: Tatjana Splichal.

Skrivnostni pomen adventnega časa

Ves svet se je znašel v težki situaciji, ki nam jo je povzročila epidemija, zato bo tudi naše preživljanje adventa in pričakovanje božiča letos ponovno drugačno, kot smo bili vajeni doslej.

Morda se ob tem lahko spomnimo prav na Jožefa in Marijo, ki sta Jezusovo rojstvo pričakala v težkih okoliščinah. Tudi njuno poznejše življenje je bilo zaznamovano s številnimi težavami in negotovostjo. Prav tako življenje Jezusovih učencev in pozneje prvih kristjanov. Lahko so nam zgled, kako so se s temi težavami spopadali.

Dvojni značaj adventnega časa 

Če smo dobro prisluhnili Božji besedi v zadnjih dneh pred adventom, so nas Jezusove razlage, kaj je Božje kraljestvo in njegove napovedi o tem, kdaj se bo Božje kraljestvo v polnosti uresničilo, opozarjale k čuječnosti in molitvi. 

Tudi na prvo adventno nedeljo in ves adventni čas nas Božja beseda prav tako spodbuja k čuječnosti in usmerja naše misli k učlovečenju Boga, ki je po Jezusu postal eden izmed nas. Cerkveno leto, ki smo ga začeli, nas hkrati vabi, naj usmerimo svoj pogled v večno srečo, ki nas čaka v nebesih.

V Letu svetnikov beremo, da prihaja beseda advent iz latinske besede in dobesedno pomeni prihod. V grškem izvirniku Svetega pisma pa najdemo izraz »parousia«, ki pomeni navzočnost. 

Vzemimo si čas drug za drugega. FOTO: Tatjana Splichal.

Oba pomena nakazujeta dvojni značaj adventnega časa: je čas priprave na slovesno praznovanje Gospodovega rojstva, ko se spominjamo prvega prihoda Božjega Sina med ljudi, hkrati pa je to tudi čas, ko to spominjanje usmerja naša srca v Jezusovo sedanjo navzočnost med nami in v pričakovanje drugega Kristusovega prihoda ob koncu časov. 

Prvikrat je Jezus prišel v slabotni in krhki naravi, kot nebogljeno Dete, ki se dotakne našega srca v jaslicah. Drugi Kristusov prihod pa se bo izvršil v moči in veličastvu na sodni dan. Med obema obstoji še en Gospodov prihod, ki se vedno znova uresničuje, ko Gospod po milosti in zakramentih prihaja v naše srce. 

Kaj so pričakovali prvi kristjani?

Jezusovo zemeljsko življenje se zdi že zelo daleč od nas. Toda skrivnost odrešenja, ki ga je izvršil s svojim življenjem, smrtjo in vstajenjem, nam je posebno pri obhajanju svete evharistije vedno blizu. 

To zavedanje je dajalo smisel življenju prvih kristjanov, katerih pozornost je bila sicer bolj usmerjena na pričakovanje Jezusovega drugega prihoda, vendar pa so že »prepoznavali mnogovrstno Božje prihajanje in govorili o prvem prihodu v času cesarja Avgusta, o drugem prihodu ob koncu časov, pa tudi o vmesnem vsakodnevnem prihajanju v evharistiji, ki spominja na prvi in nas pripravlja na drugi prihod. Torej je vsaka maša nekakšna adventna priprava na prihod v slavi,« poudarja frančiškan br. Miran Špelič. 

Zaznamujte adventni čas s tem, da ljubite druge in jim služite z Božjo ljubeznijo in zavzetostjo. Brezdomcu Kristusu lahko date dom, če iz svojih domov začnete delati prostore, kjer v obilju prebivajo mir, sreča in ljubezen: izkazujte ljubezen vsakemu članu vaše družine in vaše soseščine. (sv. Mati Terezija) 

Hrepenenje po Božjem prihodu

Kako naj torej preživimo letošnji advent, da bomo prebudili vsaj del tiste goreče želje po ponovnem Jezusovem prihodu, ki je bila značilna za prve kristjane?

Novo začeto cerkveno leto je priložnost, da se življenje, ki smo ga bili deležni s krstom, ponovno razcveti. To naj se odraža v našem odnosu do naših bližnjih, do Boga in do sebe, saj je letošnji adventni čas zaradi izrednih razmer še posebna priložnost, da se na Božje rojstvo – in na njegov drugi prihod – posebej poglobljeno pripravimo. 

Tako se bo v adventnem praznovanju v nas prebudilo hrepenenje po Božjem prihodu, ki obrača naš pogled k Njemu. 

Ob tem bomo doživeli, da se nam Bog v naši temí vedno bolj približuje. V letošnjem adventu naj z novo močjo zazveni vabilo Božje ljubezni: »Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve!« (2 Kor 6,2b). 

Cerkveno leto, ki smo ga začeli, nas vabi, naj usmerimo svoj pogled v večno srečo, ki nas čaka v nebesih. FOTO: Jože Potrpin. 

Letošnji advent je lahko še na poseben način priložnost, da nas prevzame domotožje po naši pravi, nebeški domovini. Zato more biti ravno priprava na obhajanje božičnega praznika najlepša priprava na Kristusov prihod v slavi. 

»Obenem nas adventni čas spominja tudi na to, da ta prihod izpolni svoj smisel šele tedaj, ko Odrešenik pride ne le k človeštvu v celoti, temveč k vsakemu človeku posebej,« je zapisano v Letu svetnikov. 

Nekaj pa je gotovo: poslednji advent, poslednji Gospodov prihod v veličastvu se dejansko in z vso naglostjo približuje vsakemu izmed nas. Samo Bog ve, ali ni letošnji adventni čas za nas zadnji.


Nalaganje
Nazaj na vrh