Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skupaj plujemo v istem čolnu in skupaj delamo za dobro

Za vas pišejo:
M. P. J., Spletno uredništvo
Objava: 19. 11. 2022 / 14:33
Oznake: Dobrodelnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2022 / 14:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skupaj plujemo v istem čolnu in skupaj delamo za dobro
FOTO: Lucijan Bratuš

Skupaj plujemo v istem čolnu in skupaj delamo za dobro

V okviru prihajajočega Tedna Karitas so v Škofijski karitas Koper pripravili slovesno akademijo z odprtjem razstave likovnih del, ki so nastala na 28. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas. Ta je potekala pod geslom »Skupaj v istem čolnu«. Dogodek je potekal v Vipavi.

Kar nekaj priprav, dogovarjanj, usklajevanj in potem skoraj prehitro pride dan, ko se bliža svečani večer. Na miselnem seznamu kljukaš, kaj je opravljeno, kaj smo mogoče pozabili, hitro rešuješ še zadnje izzive … in gostje se že zbirajo. Še enkrat vse skupaj predaš v Božje roke in se prepustiš.

FOTO: Lucijan Bratuš

Tako je bilo tudi pred letošnjo svečano akademijo Škofijske karitas Koper. V Dvorcu Lanthieri v Vipavi, v prostorih Univerze v Novi Gorici se je zbrala polna dvorana ljubiteljev umetnosti in dobrodelnosti. Za uvod sta nam mladi glasbenici Ajda in Vida Furlan, ki se predstavljata kot Duo Izvir, zaigrali Dvorakovo Humoresko. Gospodični sta navdušili in sprostili poslušalce, tako da so se lahko začeli nagovori.

FOTO: Lucijan Bratuš

Kot prvi nas je nagovoril koprski škof Jurij Bizjak, ki nas je spomnil, da zaključujemo cerkveno leto in se pripravljamo na novega. V tem času so biblijska besedila usmerjena malo onstran, prek nam znanega sveta, tako kot glasba, likovna ali druga umetnost, ki vedno sporočajo nekaj več. Poudaril je tudi pomembnost Karitas kot tretje veje Cerkve, poleg oznanjevanja in bogoslužja, in pri tem povedal, da je karitativno delo celo najpomembnejša dejavnost, saj je cilj bogoslužja in oznanjevanja delati dobro sočloveku, širiti ljubezen, največje plačilo za vsa dobra dela pa nas čaka onstran, v nebesih.

Koprski škof Jurij Bizjak. FOTO: Lucijan Bratuš

Kot predstavnica Občine Ajdovščina nas je pozdravila Katarina Ambrožič, ki je povedala, kako pomembno vlogo ima Karitas za ljudi na tem območju, da se tudi na Občini zavedajo širine in globine projekta Umetniki za Karitas in ga zato z veseljem podpirajo že vseh 28 let.

Katarina Ambrožič z Občine Ajdovščina. FOTO: Lucijan Bratuš

Sledil je nastop Jožice Ličen, voditeljice projekta Umetniki za Karitas, dolgoletne ravnateljice ŠK Koper, prostovoljke, častne občanke in kot je rekel škof Bizjak, kraljice. Povedala nam je, kako se je projekt Umetniki za Karitas začel, o številkah, ki pričujejo o njegovi pomembnosti, pa tudi njeno osebno izkušnjo pričevanja, oznanjevanja vere, ki ga ni ustavila niti bolezen, ki jo pesti zadnja leta. Zahvalila se je za vse molitve, ki so bile izrečene za njeno zdravje ter ji še vedno dajejo pogum in tudi obvezo, da vztraja v svojem poslanstvu.

Jožica Ličen. FOTO: Lucijan Bratuš

Za predah sta nam glasbenici zaigrali Cohenovo Alelujo in Amazing grace in v dvorani so se marsikatere oči orosile. Nato je Anamarija Stibilj Šajn, likovna kritičarka in strokovna sodelavka Umetnikov za Karitas, izvirno predstavila vsakega od udeležencev in nam na svojstven način približala ustvarjalnost, ki so jo darovali za plemenit namen.

Likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. FOTO: Lucijan Bratuš

Pred zaključkom prireditve je Marjana Plesničar Jezeršek v imenu Škofijske karitas spomnila, da med 21. in 28. novembrom obeležujemo Teden Karitas, letos pod geslom »Skupaj delajmo za dobro«, in povabila na vse dogodke, ki se bodo v tem tednu zvrstili znotraj ŠK Koper. Prisotnim umetnikom in sodelujočim sta skupaj s Špelo Mrak, ki je celoten večer sproščeno povezovala, razdelili še čisto posebne rožice, ki jih je za ta namen izdelala prostovoljka Slavica Stibilj.

Marjana Plesničar Jezeršek, Škofijska karitas Koper. FOTO: Lucijan Bratuš

Povezovalka dogodka Špela Mrak. FOTO: Lucijan Bratuš

Ajda in Vida sta nam še zadnjič v večeru pobožali naša ušesa z Wanhallovimi Tremi progresivnimi dueti in nato je bil čas, da smo si v prijetnem druženju, ob dobrotah, ki so jih pripravile prostovoljke vipavske območne karitas, razstavo ogledali.

FOTO: Lucijan Bratuš

Vsi, ki vam ni uspelo priti na slovesnost, si lahko razstavo v Dvorcu Lanthieri ogledate vse do 29. 11. 2022, od ponedeljka do petka, med 9. in 17. uro. Razstavljena so dela naslednjih udeležencev: ALDA GRUDINA, ANA MARAŽ, MATJAŽ MAUSER, ŽIGA OKORN, MIHA PERČIČ, JASMINA ROJC, BLAŽ ROSA, ADEL SEYOUN, ANDREJA SRNA in METKA VOVK MAUSER ter dela strokovnih sodelavcev in vseh ostalih profesionalnih ter amaterskih umetnikov, ki so prispevali svoj košček za skupni čoln, v katerem plujejo.

Plujemo v skupnem čolnu, kjer je naša dolžnost, da drug drugemu pomagamo, drug z drugim sodelujemo, prispevamo za skupno dobro, kot vsak po svojih zmožnostih lahko. Naj bo vsak dan priložnost, da se spomnimo na stisko, ki se dogaja nekje čisto blizu nas. Z nakupom likovnega dela lahko naenkrat polepšamo naš dom in dom družine, ki ji bodo sredstva pomagala pokriti nujne stroške. Zato povabljeni, da stopimo skupaj, da začutimo valove, ki nas čisto vse premetavajo, da SKUPAJ naredimo nekaj DOBREGA.

Nalaganje
Nazaj na vrh