Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skupno bogoslužje papeža in anglikanskega primasa

Objava: 07. 03. 2012 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Skupno bogoslužje papeža in anglikanskega primasa

Benedikt XVI. in nadškof Williams bosta prihodnjo soboto skupaj obhajala večernice v cerkvi sv. Gregorja na Celiu v Rimu.

Papež Benedikt XVI. bo prihodnjo soboto, 10. marca, s primasom anglikanske Cerkve, nadškofom Rowanom Williamsom, obhajal večernice v rimski cerkvi sv. Gregorja na Celiu. Po letih 1989 in 1996 bo to tretje ekumensko slavje papeža z anglikanskim primasom na omenjenem kraju. Že v soboto zjutraj bo sveti oče nadškofa Williamsa sprejel v avdienco v Vatikanu.

Cerkev sv. Gregorja na Celiu, ki leži v bližini Koloseja, tako katoliška kot tudi anglikanska Cerkev priznavata kot izvir povezave med katoličani in anglikanci, so zapisali v izjavi za javnost, ki je bila včeraj predstavljena v Vatikanu. Papež Gregor I. (590-604) je konec šestega stoletja iz samostana na griču Celio poslal benediktinskega meniha Avguština iz Canterburyja in štirideset drugih menihov oznanjat evangelij med Anglosase. Avguštin je postal prvi canterburyjski nadškof in s tem Williamsov predhodnik.

Po večerni molitvi bosta Benedikt XVI. in nadškof Williams v stranski kapeli skupaj prižgala svetilko. V tej ‘celici svetega Gregorja’ bo razstavljen tudi keltski križ iz Canterburyja, ki bo katoliške in anglikanske romarje opominjal na njihovo ‘željo po edinosti’. Povod za ekumensko molitev je praznovanje tisočletnice obstoja samostanske skupnosti kamaldolencev, ki prebivajo na griču Celio. Nekdanji benediktinski samostan, ki ga je Gregor Veliki leta 580 uredil v vili svojih staršev, so prevzeli v šestnajstem stoletju.

Med svojim večdnevnim obiskom v Rimu bo nadškof Williams prihodnjo nedeljo, 11. marca, obhajal več bogoslužij v anglikanskih skupnostih. Popoldne bo na konferenci z naslovom ‘Meništvo in ekumenizem’ predstavil svoje predavanje. V ponedeljek, 12. marca, naj bi obiskal benediktinski samostan na Montecassinu.

Včeraj pa sta Papeški orkester in zbor westminstrske opatije naznanila še en ekumenski projekt: zbor anglikanskega svetišča bo 29. junija letos, na praznik apostolov Petra in Pavla, skupaj z orkestrom Sikstinske kapele poskrbel za glasbeno spremljavo slovesnega bogoslužja, ki ga bo v baziliki sv. Petra vodil papež Benedikt XVI. Prvikrat v njegovi petstoletni zgodovini se bo zgodilo, da bo zbor Sikstinske kapele nastopil skupaj z drugim zborom, je zapisano v skupnem napovedniku.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh