Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slavnostna akademija Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu [FOTO]

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 16. 11. 2022 / 09:35
Oznake: God, Mladi, Škof, Šola
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2022 / 09:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slavnostna akademija Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu [FOTO]
Nadškof Stanislav Zore je podelil častne listine 26. dijakom, ki so dosegli odličen uspeh vsa štiri leta šolanja na Škofijski klasični gimnaziji, z odliko opravili tudi maturo in so vpisani v zlato knjigo ŠKG. FOTO: Ivo Žajdela

Slavnostna akademija Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu [FOTO]

V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu so v torek, 15. novembra, slovesno praznovali ob godu zavetnika in 15-letnici Osnovne šole Alojzija Šuštarja.

Zavod danes izobražuje ter vzgaja otroke in mladino od vrtčevskih do študentskih let. Poudarjajo, da se ves čas trudijo delati dobro vsem. Najprej je bila v župnijski cerkvi sv. Vida v Šentvidu praznična maša, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Somaševanje v župnijski cerkvi sv. Vida v Šentvidu. FOTO: Ivo Žajdela


Uvod v mašo direktorja Zavoda sv. Stanislava Antona Česna. FOTO: Ivo Žajdela

Zbor je pel Mašo na čast sv. Frančišku Asiškemu, skladatelja Damijana Močnika.

Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta. FOTO: Ivo Žajdela

Imejte pogum odpreti 

Nadškof Zore je v pridigi med drugim poudaril: »Svetemu Stanislavu, ki ga v tej sveti daritvi in sploh v današnjem praznovanju na poseben način častimo, se zahvaljujemo, da je priprošnjik vašega zavoda in vseh vas pred vsemogočnim Bogom. On je slišal Božje trkanje in se podal na pot, dokler se ta ni iztekla v polnost gledanja in življenja z Gospodom. Naj vam pomaga, da boste zaslišali trkanje in boste imeli pogum odpreti.«

Pevci iz zavoda sv. Stanislava pri maši. FOTO: Ivo Žajdela

Maši je sledila slavnostna akademija v športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja.

Direktor Anton Česen je pozdravil vse, ki jim je Zavoda sv. Stanislava namenjen

Direktor Zavoda sv. Stanislava Anton Česen je posebej pozdravil vse, ki jim je zavod namenjen: otroke in vzgojiteljice Vrtca Dobrega pastirja, učence in učitelje Osnovne šole Alojzija Šuštarja ter Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava, dijake, profesorje in vzgojitelje Škofijske klasične gimnazije ter Jegličevega dijaškega doma, študente Študentskega doma Janeza Frančiška Gnidovca, zaposlene v podpornih službah (čistilce, vzdrževalce, receptorje ter kuhinjsko osebje).

Pozdravil je starše, sorodnike, prijatelje, nekdanje zavodarje ter alumne Škofijske klasične gimnazije in nekdanje učence Osnovne šole Alojzija Šuštarja in dobrotnike zavoda ter posebej darovalce v Sklad za pomoč družinam.

Leta 1997 je prva generacija maturantov opravila maturitetni izpit

Posebej je omenil vse, ki so na akademiji prejeli posebno pohvalo: učenca glasbene šole, ki je bil v preteklem letu vpisan v zlato knjigo, učence osnovne šole, vpisane v zlato knjigo, maturante, ki so spomladi uspešno in odlično opravili zrelostni izpit. Želimo vam obilo poguma na vaših nadaljnjih življenjskih poteh.

Pozdravil je tudi vse, ki so leta 1997 opravljali maturitetni izpit in so prva generacija maturantov, letos so torej srebrni jubilanti.

Spomnil je tudi na sam začetek. Pred tridesetimi leti, na god sv. Stanislava, 13. novembra 1992, je ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar ponovno ustanovil Zavod sv. Stanislava. V vabilu na slovesno razglasitev ustanovitve, mašo in blagoslov začetka obnovitvenih del, je bilo zapisano: »Kapela v zavodu in drugi prostori so le za silo pospravljeni, niso pa ogrevani.«

Tako bo zavod slovesno praznoval tridesetletnico zavoda prihodnje šolsko leto.

Nagovor direktorja Zavoda sv. Stanislava Antona Česna na slavnostni akademiji. FOTO: Ivo Žajdela

Akademijo so zasnovali v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja

Akademija, ki so jo zasnovali v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, je želela obeležiti spomin tudi na 1. september 2007, ko je ljubljanski nadškof Alojz Uran ustanovil osnovno šolo, ki je leto kasneje pričela z delovanjem.

Direktor Zavoda sv. Stanislava Anton Česen je izrazil hvaležnost vsem, ki na kakršen koli način sooblikujejo vsakdanje življenje v šoli in gradijo ter vzgajajo za dobro. »Naše letošnje vodilo nas vabi k pozornosti, da bi darove, ki jih prejemamo, delili z vsemi ljudmi.«

Slavnostna akademija je obsegala kar 19 točk. Od tega uvodni nagovor direktorja Zavoda sv. Stanislava Antona Česna, slavnostni govor ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča in podelitev pohval, ostalih 16 točk so bile kratke igrane uprizoritve ter glasbeni nastopi. Posebno bučen aplavz sta dobili Patricija Avšič (violina) in Klara Avšič (violončelo) za odigrano skladbo Passacaglia za violino in violončelo (Georg Friedrich Händel in Johan Halvorsen).

Slavnostni govor ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča. FOTO: Ivo Žajdela

Ravnateljica Osnovne šole Alojza Šuštarja Nuša Pohlin Schwarzbartl in direktor Zavoda sv. Stanislava Anton Česen sta podelila pohvale štirim učencem (Benjamin Brecelj, Ivana Ferjan, Neža Sušnik, Karin Ostanek), ki so vpisani v zlato knjigo Osnovne šole Alojza Šuštarja.

Ravnatelj glasbene šole Daniel Eyer in direktor Zavoda sv. Stanislava Anton Česen sta podelila pohvalo učencu, ki je vpisan v zlato knjigo Glasbene šole Matije Tomca Andražu Finku (solo petje).

Govornik ddr. Klemen Jaklič in poslušalci. FOTO: Ivo Žajdela

Ravnatelj Škofijske klasične gimnazije Rihard Režek in direktor Zavoda sv. Stanislava Anton Česen sta podelila pohvale osmim dijakom, ki so s svojimi dosežki in ustvarjalnostjo še posebej sooblikovali podobo šole in zavoda ter so zato vpisani v zlato knjigo ŠKG.

Uprizoritev slovenske ljudske Ob bistrem potoku, otroci iz vrtca Dobrega pastirja in otroški pevski zbor OŠ Alojzija Šuštarja. FOTO: Ivo Žajdela

Direktor Zavoda sv. Stanislava Anton Česen je podelil javne pohvale petim dijakom Škofijske klasične gimnazije, ki so na maturi dosegli odličen uspeh.

Slavnostna akademija v telovadnici Osnovne šole Alojza Šuštarja. FOTO: Ivo Žajdela

Nadškof Stanislav Zore je podelil častne listine 26. dijakom, ki so dosegli odličen uspeh vsa štiri leta šolanja na Škofijski klasični gimnaziji, z odliko opravili tudi maturo in so vpisani v zlato knjigo ŠKG. Med njimi sta Marija Snežna Benedičič in Neža Mavčič, ki sta na maturi dosegli vseh 34 možnih točk ter sta zlati maturantki.

Kupi v trgovini

Razprodano
Sto let Zavoda sv. Stanislava
Monografije
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh