Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Sleherno življenje ima neprecenljivo vrednost«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 07. 2013 / 06:39
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Sleherno življenje ima neprecenljivo vrednost«

»Sleherno življenje ima neprecenljivo vrednost«

Papež Frančišek je ob dnevu za življenje na Britanskem otočju poslal sporočilo tamkajšnjim vernikom in v njem pozval k zaščiti življenja od spočetja do naravne smrti.

Papež Frančišek je ob dnevu za življenje na Irskem, Škotskem, v Angliji in Walesu poslal sporočilo tamkajšnjim vernikom in v njem pozval k zaščiti življenja od spočetja do naravne smrti. Papeževo sporočilo Škofovski konferenci Anglije in Walesa je podpisal vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone.

V posebnem sporočilu katoličanom v Veliki Britaniji in na Irskem je papež Frančišek pred obhajanjem dneva za življenje poudaril potrebo po zaščiti življenja od spočetja do naravne smrti. Papež piše, da ima sleherno življenje neprecenljivo vrednost, ‘tudi najšibkejši in najranljivejši, bolni, ostareli, nerojeni in ubogi, vsi so mojstrovine Božjega stvarjenja, ustvarjeni po Njegovi podobi, namenjeni za večno življenje, in si zaslužijo vse spoštovanje in ugled’.

Sveti oče je v pismu škofom in vernikom zagotovil svoje molitve, ‘da bi z obhajanjem dneva za življenje človeškemu življenju vedno zagotovili zaščito, ki si jo zasluži’.

Več kot pol milijona letakov je bilo poslanih župnijam v Angliji in Walesu v pripravi na dan za življenje, ki ga obhajajo v nedeljo, 28. julija. Tema dneva je ‘Varuj življenje – tega je vredno’. Geslo je vzeto iz nagovora kardinala Bergoglia leta 2005 med bogoslužjem v čast zavetniku nosečnic, španskemu kardinalu iz 13. stoletja, svetemu Rajmundu Nonnatu. V tem nagovoru je današnji papež dejal: “Vsakdo izmed nas mora varovati življenje, ga negovati, z nežnostjo in s toplino... dati življenje pomeni odpreti svoje srce, skrbeti za življenje pa pomeni darovati se z nežnostjo in s toplino za sočloveka in v svojem srcu občutiti skrb za druge.

Skrbeti za življenje od začetka do konca. Kako preprosto, kako čudovito... Zato le tako naprej in ne izgubite poguma. Skrbite za življenje. Tega je vredno.” Letošnji dan za življenje se osredotoča na zaščito nerojenih otrok in njihovih mater; skrb ostarelih ter vseh, ki razmišljajo o samomoru, in njihovih družin. Eden izmed ključnih ciljev je vzpostavitev sočutnega in skrbnega okolja, ki ščiti in ohranja življenje, tudi v najzahtevnejših trenutkih človekovega obstoja in najtežjih osebnih okoliščinah.

Dan za življenje v katoliški Cerkvi na Irskem, Škotskem, v Angliji in Walesu obhajajo vsako leto. Darovi, ki jih na ta dan zberejo po župnijah, so namenjeni delu Bioetičnega središča v Anscombeu in drugim dejavnostim, povezanim z življenjem, ki jih podpira Cerkev. V Angliji in Walesu praznik življenja letos obhajajo v nedeljo, 28. julija, na Irskem v nedeljo, 6. oktobra, škotski katoličani pa so ga obeležili že 31. maja letos.


Vir: Kathpress / RV

Foto: arhiv Družine / T. S.



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh