Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Slišim te!«

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 24. 11. 2020 / 09:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2020 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Slišim te!«

»Slišim te!«

Teden Karitas poudarja pomembnost sočutne pomoči v času epidemije.

FOTO: Arhiv Slovenske karitas.


Letošnji Teden Karitas poteka od 23. do 29. novembra. Z njim želi Slovenska karitas obeležiti 30-letnico svojega organiziranega delovanja in se zahvaliti 11.000 prostovoljcem, ki v 465 župnijskih Karitas vsako leto opravijo preko pol milijona prostovoljnih ur za ljudi v stiski.

V času koronavirusne epidemije bo Teden Karitas bolj deloven kot prazničen, ne bo pa manjkal tradicionalni dobrodelni koncert Klic dobrote, letos kar iz studia TV Slovenija.

Vedno večje stiske zaradi izgube zaposlitve

Kot ob vseh večjih naravnih in drugih nesrečah je bila tudi ob izbruhu koronavirusa Karitas med prvimi, ki so se odzvali na stisko ljudi. Poleg rednih prejemnikov pomoči se zdaj nanje vse več obračajo družine in posamezniki, ki so v času korone izgubili zaposlitev.

»V večini primerov gre za delavce po kratkotrajni zaposlitvi, samozaposlene, delavce tretjih dežel z družinami, delavce na čakanju in zaposlene z minimalnim dohodkom,« pravijo na škofijskih Karitas.

Zaradi ukrepov je bilo potrebno prilagoditi način razdeljevanja paketov in ostalega dela, tako da so zagotovili varnost prostovoljcev in ljudi, ki pridejo po pomoč. Prejemniki se po telefonu predhodno naročijo na prevzem in nato prihajajo posamično. »Sploh v času, ko ni javnega prevoza, pa imamo kar 30 % več dostav paketov hrane in drugih pripomočkov na dom,« pove Luka Oven s Slovenske karitas.

Pomoč starejšim in otrokom, brezdomcem in tujim delavcem

»Starejše je zdaj najbolj strah tega, da bi morali v bolnico, sploh če so brez svojcev. Brezdomci so pred zimo največ prihajali po oblačila, sicer pa so jih Vincencijeva zveza in Kralji ulice že večinoma namestili za čez zimo. V zelo težkem položaju so delavci iz tujine, ki imajo že tako nizke dohodke, zdaj pa so mnogi ostali brez služb. Njihovi otroci imajo zelo slabe pogoje za šolanje na daljavo: družine so običajno velike, živijo v majhnih stanovanjih, nimajo računalnikov, starši se ne znajdejo s tehnologijo in jim težko pomagajo. Mnoge slovenske družine, ki so se po gospodarski krizi že otresle revščine, se v teh okoliščinah spet znajdejo v stiski,« Luka Oven opisuje trenutno stanje v glavnih skupinah odjemalcev pomoči pri Karitas.

Osnovna človeška potreba po bližini

Pri Karitas opažajo, da ljudje v tem času negotovosti, strahu in nenehne grožnje vedno pogosteje potrebujejo tudi psihosocialno pomoč. Prav zato letos Teden Karitas nagovarja z geslom »Slišim te«, ki opozarja na osnovno človeško potrebo po bližini, ko si vzamemo čas za drugega in mu posvetimo vso pozornost.


Povezanost med mlajšimi in starejšimi generacijami je ključnega pomena. FOTO: Pexels.

Ker je v času zapovedane razdalje bližino še težje nuditi, ima vsaka škofijska Karitas tudi v času epidemije odprto telefonsko številko, kjer je na razpolago strokovna psihosocialna pomoč. V prvem mesecu po izbruhu epidemije se je je poslužilo več kot 2000 ljudi.

Da bi pomagali lajšati osamljenost starejših, pa so na Karitasu odprli tudi telefonsko številko za druženje na daljavo. Prostovoljci iz Mlade Karitas so redno na telefonski zvezi s tistimi, ki potrebujejo spodbudno besedo in nekaj sogovornikovega časa. Povezani so predvsem z domovi za starejše, kjer je osamljenost in stiska v teh časih največja.

»Starejši so na začetku pogosto zadržani, nočejo biti nikomur v breme, potem pa so veseli takšne telefonske družbe. Radi se razgovorijo o tem, kako preživljajo trenutno situacijo, še raje pa o svoji mladosti,« pove Veronika Žižek, ki mlade prostovoljce usmerja pri njihovem delu. »Mladim pa je to tudi v veselje, saj so v tem času vsi doma in jim veliko pomeni, da nekomu lahko polepšajo dan.«

Klic dobrote tudi letos

Ena od najbolj odmevnih Karitasovih dobrodelnih akcij je gotovo koncert Klic dobrote, ki bo v nekoliko drugačni obliki izveden tudi letos. Zaradi izrednih razmer ga bodo izjemoma pripravili v Studiu 1 RTV Slovenija, na njem pa bo sodelovala le peščica glasbenikov: Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Nuška Drašček in Gašper Rifelj.

Koncert bosta vodila Bernarda Žarn in Jure Sešek, v neposrednem prenosu pa ga bo mogoče spremljati v sredo, 25. novembra, ob 20. uri, na TV Slovenija, Radiu Slovenija in Radiu Ognjišče.


Celoten prispevek je bil najprej objavljen v novi številki tednika Družina (48/2020).

Preberite še:
- Slovenska karitas in preprečevanje zasvojenosti med mladimi
- Slovenska karitas in akcija Pismo za lepši dan
- Mlada Karitas v Sloveniji
- Prostovoljka Mija Zajec
- Karitas – ljubeča skrb Cerkve

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh