Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdaj in kje si lahko v kinu ogledate film o Slomšku

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 15. 02. 2023 / 18:37
Oznake: Film, Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2023 / 18:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdaj in kje si lahko v kinu ogledate film o Slomšku
Iz filma Srečen bo čas o bl. Antonu Martinu Slomšku. FOTO: Studio Siposh

Kdaj in kje si lahko v kinu ogledate film o Slomšku

Igrano dokumentarni film Srečen bo čas, sodoben filmski portret, ki odkriva življenje Antona Martina Slomška, po jesenskih premierah v Celju in Mariboru februarja in marca prihaja tudi v druge kinodvorane po Sloveniji (kraji in datumi na koncu članka).

Po filmih o svetniškem kandidatu Lojzetu Grozdetu, škofih Janezu Gnidovcu, Antonu Vovku in Jožefu Smeju se je Studi Siposh konec novembra 2022 predstavil z novim filmskim projektom, 90-minutnim igrano-dokumentarnim filmom Srečen bo čas. Film pripoveduje zgodbo o življenju in delu znamenitega Slovenca, ki je v 19. stoletju odločilno vplival na jezik, izobraževanje, kulturo in narodno zavest slovenskega prebivalstva. Gre za sodoben filmski portret, iz številnih niti stkano filmsko pripoved, ki odkriva ozadje vizionarskega dela Antona Martina Slomška.

Iz snemanja. FOTO: arhiv studia Siposh

Filmska govorica nagovori globlje od pisane

Film o življenju prvega slovenskega blaženega je režiserju Davidu Sipošu naročil mariborski Zavod Antona Martina Slomška in sicer v zahvalo, kot je dejal Ivan Štuhec »kot hvaležen izraz za njegovo pomoč, ko je bilo popolnoma odprto vprašanje, ali se bo zaradi finančnih težav mariborske nadškofije Zavod A. M. Slomška rešil ali ne.« Drug razlog pa je, da želijo v vzgojni ustanovi, edini, ki nosi njegovo ime, »s pomočjo filma zavetnika ustanove približati mladim«.

V filmu nastopijo slovenski igralci. FOTO: arhiv studia Siposh

Da ima film tudi namen »več moliti k Slomšku za čudež« pa pravi postulator v procesu za kanonizacijo dr. Marjan Turnšek: »Kandidat za svetništvo mora v ljudeh buditi in poglabljati vero ter utrjevati zaupanje v Božje posredovanje v naših življenjih. Zato je treba na različne načine nagovarjati in seznanjati z likom in življenjem kandidata. Filmska govorica je zelo močna umetniška govorica, ki lahko nagovori globlje kot zgolj pisana beseda.« Film bo po besedah postulatorja »močno pripomogel pri širjenju zavesti o Slomškovi posredniški vlogi med nami in Bogom.«

90 minut: intervjuji in dva kratka filma

Celovečerni film Srečen bo čas vstopa po besedah ustvarjalcev v zgodovinske okoliščine, v katerih so živeli Slovenci dobršen del 19. stoletja in v kakršne je bil postavljen tudi Slomšek. Zagnanega in odločnega svetniškega lika, o katerem pred kamero ne morejo spregovoriti njegovi sodobniki, se je filmska ekipa pod taktirko glavnega režiserja Davida Sipoša lotila skozi številne intervjuje poznavalcev Slomška in obdobja, v katerem je živel. Nit intervjujev se prepleta s stilizirano zgodbo upokojenega profesorja Jerneja, dramatizacija pa popelje gledalca po poti Slomškovih stvaritev in krajev njegovega delovanja. Pripoved spremljajo tudi animirani prizori, ti prikazujejo epizode iz Slomškovega življenja ob njegovih razmišljanjih. V sklopu igrano-dokumentarnega filma sta še dva kratka igrana filma, režiral ju je Matjaž Feguš. Prvi z naslovom Ključ na obzorju pripoveduje o preizkušnji, skozi katero je moral Slomšek v najstniških letih, Drugi kratki film Kje je gospod Frank pa je postavljen v razburkan čas pomladi narodov in prikaže zapostavljenost Slovencev, ki niso znali nemško; Slomškov klic k poštenosti in enotnosti naroda je še kako aktualen tudi danes.

FOTO: arhiv studia Siposh

Kdaj si boste lahko ogledali film o Slomšku?

Mestni kino Ptuj 16. 2. in 17. 2. ob 19:00

Kino Rogaška 19. 2. ob 18:00

Kino Šentjur 25. 2. ob 16:30

Filmsko gledališče Idrija 16. 2. ob 19:00

Kino Sora Škofja Loka 16. 2. ob 19:00, 19. 2. ob 18:00, 25. 2. ob 20:00, 26. 2. ob 19:00

Kino Slovenska Bistrica 24.2. ob 18:00

Kupi v trgovini

Anton Martin Slomšek (1800-1862)
Svetniki
2,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh