Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slomškov dan na Ponikvi

Objava: 21. 09. 2011 / 18:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slomškov dan na Ponikvi

Društvo katoliških pedagogov Slovenije skupaj z župnijo Ponikva in Slovenskim katehetskim uradom v soboto, 24. septembra 2011, že devetič zapored pripravlja Slomškov dan na Ponikvi.

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) skupaj z župnijo Ponikva in Slovenskim katehetskim uradom (SKU) v soboto, 24. septembra 2011, že devetič zapored pripravlja Slomškov dan na Ponikvi, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Slomškov dan je praznik učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev. Nameni vsakoletnega Slomškovega dneva so:
- povezovati učitelje, vzgojitelje, katehete in starše;
- približati bl. Antona Martina Slomška Slovencem;
- aktualizirati Slomškova dela in v njih prepoznati sporočila za današnji čas;
- sprejeti njegovo držo »da s tožbami ne bomo poboljšali sveta, ampak naj vsak v svojem stanu stori, kolikor premore, in hitro bo boljši svet«.

Letošnji Slomškov dan bo drugačen od dosedanjih. Na isti dan bodo namreč za blažene razglašene drinske mučenke. Med njimi bosta tudi dve Slovenki in sicer s. Krizina Bojanc in s. Antonija Fabjan. Poleg navedenih bodo za blažene razglašene še Hrvatica Jula Ivanušević, Nemka Berchmana Leidenix in Madžarka hrvaškega porekla Bernarda Banja. Vse so bile sestre družbe hčera Božje ljubezni. Podobno kot so pred dobrim desetletjem s pričakovanjem spremljali beatifikacijo Antona Martina Slomška, tako bodo letos spremljali beatifikacijo dveh Slovenk, preprostih redovnic, ki sta darovali svoje življenje za Kristusa. S tem namenom bo tudi osrednja misel letošnjega Slomškovega dneva Vzgoja in svetost.

Zaslužnim učiteljem in katehetom bodo letos sedmo leto zapored podelili Slomškova priznanja in naziv častni član Društva katoliških pedagogov Slovenije. Letošnji prejemniki priznanj bodo: Boris Kham, Stanislav Pirnat in dr. Ivan Rojnik. Naziv častni član bo prejel Marjan Žveglič.

Slomškov dan je predstavljen na povezavi www.dkps.si/drustvo/slomskov-dan, prejemniki Slomškovih priznanj iz preteklih letih pa na povezavi www.dkps.si/drustvo/slomskova-priznanja/zgodovina.

Društvo katoliških pedagogov Slovenije

Društvo katoliških pedagogov povezuje in med člane vabi vse, ki se kakor koli in na kateri koli stopnji ukvarjajo z vzgojo in izobraževanjem, ali pa jih vzgojno in izobraževalno delo posebej zanima. Organizirano delujejo od leta 1988.

Njihova dejavnost je raznolika in razvejana ter zajema:
- strokovna predavanja, delavnice in seminarje,
- izdajanje revije Vzgoja,
- za člane društva so pripravili in izdali Etični kodeks,
- izvajajo prostovoljno delo Človek za druge,
- povezujejo se s kolegi po Evropi in so člani mednarodnega združenja učiteljev SIESC,
- doslej so dvakrat organizirali mednarodno konferenco za učitelje in vzgojitelje,
- pripravili in izdali so več zbornikov,
- v sodelovanju z Inštitutom Franca Pedička in Inštitutom Antona Trstenjaka so pripravili posvet o življenju in delu dr. Franca Pedička ter posvet Razvijanje etične kulture v šolstvu,
- med seboj se povezujejo na dnevu prijateljstva, na strokovnih ekskurzijah v zamejstvo ter na Slomškovem dnevu.

V društvo je včlanjenih več kot štiristosedemdeset članov. Po Sloveniji delujejo v obliki območnih skupnosti v Ljubljani, Mozirju, Celju, Mariboru, Ljutomeru, Novem mestu, Zahodni Dolenjski, Tolminu in Kranju.

Dejavnost in poslanstvo društva sta podrobneje predstavljena na povezavi http://www.dkps.si/.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh