Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slomškov rokopis »padel iz omare«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 14. 03. 2023 / 17:03
Oznake: Kultura, Zgodovina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2023 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slomškov rokopis »padel iz omare«
Slomškov rokopis. FOTO: K. H.

Slomškov rokopis »padel iz omare«

Rokopisna zbirka NUK je bogatejša za dragoceno gradivo, ki ga je knjižnici darovala Slovenska matica. Med gradivom izstopata dva zaklada: rokopisni zvezki s toponimi slovenskih krajev na Štajerskem, ki jih je lastnoročno napisal škof A. M. Slomšek, in v celoti ohranjen rokopis romana Novo življenje Ivana Cankarja.

Danes (v torek, 14. marca) so v čitalnici Rokopisne zbirke NUK predstavili gradivo, ki ga je Slovenska matica pred kratkim darovala Narodni in univerzitetni knjižnici. Slovenska matica, ki sodi med najstarejše kulturne ustanove v Sloveniji, ustanovljena je bila leta 1864, je imela še pred ustanovitvijo ljubljanske univerze in NUK knjižnico, ki je bila bogatejša od večine drugih na Slovenskem. Izdajala je knjige najbolj uglednim pisateljem, ti so ji prinašali rokopise, ki so tudi po izidu tiskane knjige ostali njena last. Po ustanovitvi Licejske knjižnice, predhodnice današnje NUK, je matica »mladi univerzi in mladi knjižnici«, kot je povedal predsednik SM dr. Aleš Gabrič, odstopila obsežen knjižni dar. V naslednjih letih in desetletjih je sledilo še več donacij, zadnja decembra lani. Tisti del gradiva, ki je nastajal v sklopu delovanja matičine založbe, to so rokopisi, pozneje tipkopisi, je sproti predajala v hrambo NUK.

Helena Janežič je napovedala sodelujoče na predstavitvi dragocene zapuščine: v imenu Slovenske matice sta govorila predsednik dr. Aleš Gabrič in vodja matičnega programa dr. Ignacija Fridl Jarc, v imenu NUK pa pomočnica ravnatelja dr. Ines Vodopivec in skrbnik rokopisne zbirke mag. Marijan Rupert. FOTO: K. H.

Najdba po naključju med preurejanjem pisarne

Gradivo, ki so ga pred dnevi predali NUK, pa so našli po naključju, je povedala dr. Ignacija Fridl Jarc, vodja programa Slovenske matice. Ker so na Matici zaposlili nove sodelavce, so jim morali pripraviti tudi pisarne in med preurejanjem ene izmed sob in pregledovanjem arhiva v omarah so našli »škatle«, v katerih ni bilo le gradivo zadnjih let, kot so predvidevali, ampak je bilo v njih gradivo, ki so ga ob prejšnjih predajah spregledali. »Zato je gradivo še toliko bolj dragoceno,« je dejal mag. Marijan Rupert, skrbnik Rokopisne zbirke NUK in posebej izpostavil dva najdena zaklada: rokopisni zvezki s toponimi slovenskih krajev na Štajerskem, ki jih je napisal škof Anton Martin Slomšek. Rokopis je iz leta 1846, nanj pa je takratni predsednik Matice Janez Bleiweis dopisal neke vrste potrdilo o prejemu. Druga dragocenost pa je v celoti ohranjen rokopis romana Novo življenje Ivana Cankarja. 

Rokopis romana Novo življenje. FOTO: K. H.

Rupert je povedal, da rokopis lepo pojasnjuje genezo nastanka romana, Cankar pa ga je Matici, kot so to naredili povečini vsi pisatelji takratnega časa, ki so izdajali pri založbi, oddal v štirih delih.

Skrbnik rokopisne zbirke NUK Marijan Rupert. FOTO: K. H.

Trubarjevo priznanje za Slovensko matico

Da se poslanstvo NUK in Slovenske matice prepleta, med ustanovama pa so spletli trdne in prijateljske vezi, je povedal predsednik dr. Gabrič. Matica je NUK predala vceliko gradiva v trajno hranjenje. »To gradivo je danes priča pestre izdajateljske dejavnosti in kot pomemben zgodovinski vir služi za raziskave slovenske kulture v 20. stoletju,« je dejal Gabrič. Trajni prispevek Slovenske matice k varovanju slovenske pisne kulturne dediščine je bil pred kratkim prepoznan tudi s Trubarjevim priznanjem, ki ga podeljuje NUK.


Kupi v trgovini

Mit o NOB
Zgodovina
28,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh