Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovarček: kaj pomeni, da se je župnik »odpovedal župniji«?

Za vas piše:
Franc Šuštar
Objava: 03. 08. 2021 / 07:24
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2021 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovarček: kaj pomeni, da se je župnik »odpovedal župniji«?
Odpoved ne pomeni, da duhovnik tiste službe oziroma župnije ni imel rad, ampak da je pripravljen sprejeti škofovo odločitev glede premestitve. FOTO: Tatjana Splichal

Slovarček: kaj pomeni, da se je župnik »odpovedal župniji«?

V novi številki tednika Družina (32/2021) in že danes na Družinini spletni strani boste lahko, kot je v začetku avgusta že v navadi, prebrali seznam osebnih sprememb in premestitev duhovnikov po slovenskih škofijah.

Pri nekaterih župnikih je napisano, da so se »odpovedali župniji« in bili imenovani na drugo mesto. Kaj to pravzaprav pomeni? Odgovarja ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar.

Če se je župnik službi odpovedal, je to naredil zato, da ga je škof lahko imenoval, kakor sta bila prej dogovorjena, za župnika v drugo župnijo ali drugo službo. (Franc Šuštar)

Vsak župnik je z odlokom postavljen v župnijo in ima pravico do stalnosti (prim. kan. 522 Zakonika cerkvenega prava). Zato se duhovnik pri premestitvah, potem ko se je pogovoril s svojim škofom, odpove službi, v kateri je deloval, da sprejme novo službo (prim. kan. 191, 1 Zakonika cerkvenega prava). Ta odpoved ne pomeni, da tiste službe oziroma župnije ni imel rad, ampak da je pripravljen sprejeti škofovo odločitev glede premestitve. Če se je župnik službi odpovedal, je to naredil zato, da ga je škof lahko imenoval, kakor sta bila prej dogovorjena, za župnika v drugo župnijo ali drugo službo. Enako velja tudi za tiste, ki so bili »razrešeni« določene službe. Ta razrešitev pomeni predvsem zaključek ene službe in sprejetje nove.

Odgovarja ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. FOTO: Tatjana Splichal

Nalaganje
Nazaj na vrh