Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovarček: kdo je častni kanonik?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 11. 2021 / 15:07
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2021 / 15:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovarček: kdo je častni kanonik?
Častne kanonike prepoznamo tudi po zunanjih znamenjih, saj lahko nosijo kanoniška oblačila. Na fotografiji častni kanonik Janez Kebe. FOTO: Tatjana Splichal

Slovarček: kdo je častni kanonik?

Kdo in za kakšne »zasluge« lahko postane častni kanonik? Kaj ta naziv pravzaprav pomeni?

Ob današnji podelitvi naziva častnega kanonika dvema župnikoma Nadškofije Ljubljana, dekanu Dekanije Ljubljana – Moste in župniku Župnije Dol pri Ljubljani Alojziju Grebencu in župniku Župnije Smlednik mag. Tomažu Nagodetu, na uvodni vprašanji odgovarja msgr. dr. Jože Plut, kanonik, župnijski upravitelj na Polici pri Grosupljem, arhidiakon za Gorenjsko, duhovni asistent Družine in Aleteie in prvi vojaški vikar.

»Častni kanonik je naziv, ki ga dobijo nekateri (praviloma) duhovniki, ki so si z življenjem po splošnočloveških in krščanskih merilih zaslužili priznanje. Redni (regularni) kanoniki so ponavadi duhovniki, zbrani v kapitlju, to je običajno okrog stolnice. Vsak kapitelj pa ima tudi nekaj častnih kanonikov, ki jim škof podeli ta naziv. Prepoznamo jih tudi po zunanjih znamenjih, saj lahko nosijo kanoniška oblačila – talar z rdečim pasom, rdečo kapico s čopkom. Prav je, da tistim, ki so se izkazali na nekem področju krščanske ustvarjalnosti, vzdrževanja kulturnih objektov, gradnje novih cerkva in župnišč, raziskovanja zgodovinskih področij, humanitarnosti ali izdaje knjig, damo tudi povsem človeško priznanje. Prav je, da nekateri za določene zasluge dobijo tudi tak naziv,« odgovarja msgr. dr. Jože Plut. Častnih kanonikov v kapitlju naj ne bi bilo več kot rednih.

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh