Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovaška Cerkev upa na papežev obisk

Objava: 23. 02. 2010 / 09:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovaška Cerkev upa na papežev obisk

Leta 2012 bo minilo 1150 let od prihoda slovanskih apostolov Cirila in Metoda v deželo

Katoliška Cerkev na Slovaškem v letu 2012 upa na obisk papeža Benedikta XVI. Sveti oče naj bi deželo obiskal ob jubilejnih slovesnostih v čast 1150. obletnice prihoda slovanskih apostolov Cirila in Metoda na slovaško ozemlje. Dejansko jubilejno leto je sicer 2013, vendar bodo na Slovaškem s praznovanjem pričeli že leto poprej, je v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo pojasnil spiški nadškof František Tondra. Slovaška Cerkev si od papeževega obiska obeta temeljito prenovo vere in krščanskih vrednost v deželi, je dejal nadškof Tondra. Slovaški škofje so svetemu očetu že poslali vabilo, neuradni viri pa so Slovaški škofovski konferenci že sporočili, da bi bila izvedba obiska povsem verjetna. Nadškof Tondra je ob tem izrazil tudi pričakovanje, da bi papežev obisk na Slovaškem podprla tudi državna stran.


Po nadškofovih besedah so se odnosi med Cerkvijo in državo v zadnjih letih precej uravnotežili. Država se nič več ne vpleta v notranje cerkvene zadeve, vendarle pa Cerkev pričakuje več podpore z državne strani za svoje socialne in kulturne dejavnosti. Na področju ohranjanja kulturne dediščine je država Cerkev že večkrat pustila na cedilu, je bil kritičen nadškof Tondra.

Skrb zbujajoča je tudi vse večja prisotnost po nadškofovem mnenju 'preveč liberalnih medijev' na Slovaškem, ki po njegovih besedah predstavljajo 'veliko nevarnost za Cerkev in državo', saj oglašujejo podobo človeka in družbe, ki ni več v skladu s krščanskimi vrednotami, kot so zaščita življenja ali družina. Poleg tega je večina medijev precej kritično nastrojena proti Cerkvi.

Napete odnose med Slovaško in Madžarsko zaradi manjšinske problematike je nadškof označil kot 'težavo politične narave' in pripomnil, da se ljudje na omenjenih področjih med seboj dobro razumejo. Že leta 2006 sta tako Slovaška kot tudi Madžarska škofovska konferenca ljudstvo in politike pozvali k dialogu za mirno sožitje.

Število duhovnih poklicev na Slovaškem je nadškof Tondra označil kot zadovoljivo. Velik porast v prvih letih po padcu komunističnega režima je sicer že minil – takrat je bilo v semeniščih 360 bodočih duhovnikov, danes jih je še 60.

Na Slovaškem živi 73% katoličanov, kar pomeni okoli 3,7 milijona vernikov. Slovaška je razdeljena na osem škofij, zraven pa sodi še vojaški ordinariat in tri škofije za skupno okoli 220.000 grško-katoliških vernikov v deželi. Nadškof Tondra je svoj položaj nastopil leta 1989, dva meseca pred političnim obratom na takratnem Češkoslovaškem. Med leti 2000 in 2009 je danes 74-letni nadškof predsedoval Slovaški škofovski konferenci.

Na fotografiji: nadškof František Tondra

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh