Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovaški mediji o papeževem obisku

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 09. 2021 / 15:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 15:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovaški mediji o papeževem obisku
Fotografija umorjenega para, Jána Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnírove FOTO: Wikipedia

Slovaški mediji o papeževem obisku

Papeževa včerajšnja nagovora predstavnikom oblasti in civilne družbe ter diplomatskemu zboru in slovaškim duhovnikom ter drugim posvečenim osebam v Bratislavi danes sicer množično odmevata v slovaških medijih, vendar doslej še ni bilo zaslediti kakšnih pomembnejših komentarjev.

Med redkimi takšnimi, poroča avstrijski Kathpress, je zapis Františka Mikloška, v komunističnem obdobju enega najpomembnejših oporečnikov s cerkvene strani v državi in pozneje predsednika parlamenta v Bratislavi. Njegova beseda ima na Slovaškem še vedno precejšnjo težo.

Mikloško v spletni izdaji konservativnega časnika Postoj piše: »Drznim si zapisati, da Slovaki še nismo slišali govora, ki bi bil na kakršen koli način podoben govoru svetega očeta na vrtu predsedniške palače.« Papež »nam je pokazal, kako razumeti izročila in se obenem odpreti svetu«. Mikloško je navedel papeževe besede: »Preživeli ste preganjanje, prestali ste preizkušnje. Zdaj vas čaka preizkušnja svobode.«

Pravičnost nikoli ne bi smela biti naprodaj.

Med medije, ki so papežev nagovor umestili v družbeni kontekst današnje Slovaške, je tudi liberalni časnik Sme. Tam so zapisali: »V času vedno večje polarizacije družbe jih ni malo, ki si pred pozivom papeža Frančiška k človečnosti in strpnosti raje zatiskajo ušesa.« Papežev namig na ponižnost, ki je v današnji družbi na široko primanjkuje, pa bi lahko »vsaj pri delu prebivalstva naletel na določen odmev«.

Slovaški mediji so poleg tega zabeležili, da si je papež v ponedeljek vzel tudi čas za kratko srečanje s svojci umorjenega mladega raziskovalnega časnikarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove. Sodna obravnava primera pravnomočno še vedno ni zaključena. Glavni urednik časnika Dennik N, Matus Kostolny, je v zvezi s tem spomnil na papeževe besede, da morajo zakoni veljati enako za vse; pravičnost »nikoli ne bi smela biti naprodaj«.

Starši Jana Kuciaka in mati Martine Kušnirove so na vrtu predsedniške palače sedeli za papežem, piše Kostolny, ki sprašuje: »Kako doživljajo srečanje s papežem? Kako se počutijo, ko policija zločinov, o katerih je pisal tudi Jan Kuciak, ni nikoli v celoti razjasnila, in se namesto tega spopada v lastnih vrstah? Kaj si mislijo o tem, da je pravičnost pri nas še vedno naprodaj?«

Nalaganje
Nazaj na vrh