Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovaški poslanci prvič v skupni molitvi

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 23. 05. 2012 / 09:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovaški poslanci prvič v skupni molitvi

Molitve so se udeležili tudi predstavniki socialdemokratske vladne stranke Smer-SD.

V stavbi slovaškega parlamenta se je prvič zgodilo, da so se tamkajšnji poslanci združili v skupni molitvi. Osem predstavnikov ljudstva – sedem iz opozicije, eden pa tudi iz socialdemokratske vladne stranke Smer-SD – se je zbralo v prostorih krščansko-demokratskega kluba. Kratki trenutki zbranosti naj bi bili med zasedanju narodnega sveta na urniku ob začetku opoldanskega odmora.

Molitev v parlamentu ni nikakršna 'senzacija', pač pa nekaj običajnega 'v skoraj vseh parlamentih po svetu', je pojasnil poslanec slovaških krščanskih demokratov Jozef Miklosko. Kristjani so člani vseh parlamentarnih strank, pri molitvi pa so dobrodošli tudi ateisti ali budisti. »Bog sodi tudi v parlament«, meni starejši brat nekdanjega predsednika slovaškega parlamenta, Františka Mikloska.

Pobudnica molitve v slovaškem parlamentu je stranka 'običajnih ljudi' (Obycajni ludia), ki je po marčevskih volitvah prvič našla svoje mesto v parlamentu. Njen poslanec Branislav Skripek je v parlamentarnih razpravah zbudil pozornost, ker je večkrat navajal Sveto pismo, poslance in ministre je svaril pred poslednjo sodbo, večkrat pa je tudi klical Božjega blagoslova nad Slovaško, njene poslance in tamkajšnjega predsednika Ivana Gašparoviča ter predsednika vlade Roberta Fica.

Tako v predsedniški kot v vladni palači v slovaški prestolnici, slednja je bila nekdaj letna rezidenca nadškofov iz Esztergoma, so že od nekdaj tudi kapele. Kapelo svete Barbare v predsedniški palači vsako leto v ekumenske namene uporabijo za vsakoletni sprejem cerkvenih voditeljev ob novem letu, v kapeli vladne palače pa vsak teden za poslance, ki niso doma v prestolnici, prirejajo bogoslužja. Ta je uvedla nekdanja predsednica vlade Iveta Radičova, bogoslužja pa prirejajo različne krščanske veroizpovedi.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh