Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovence v Bruslju obiskal Miklavž

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 12. 2022 / 12:50
Oznake: Miklavž, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2022 / 12:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovence v Bruslju obiskal Miklavž
Miklavževanje v Bruslju. FOTO: SPC

Slovence v Bruslju obiskal Miklavž

Miklavž bo nocoj obiskal naše domove. Ponekod je nekoliko pohitel in že razveselil najmlajše. Na drugo adventno nedeljo je namreč obdaril otroke v Slovenskem pastoralnem centru (SPC) v Bruslju.

Sveti Miklavž je obdaroval 35 otrok. »Prinesel jim je igrače in učne pripomočke, vsakdo je dobil primerno darilo za svojo starost. Seveda ni pozabil na sladkarije. Letos je vsak od otrok dobil tudi medenega Miklavža iz Slovenije,« so sporočili iz Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju.

Miklavževa delavnica

Slovenci v Bruslju so se najprej zbrali na nedeljski popoldanski maši v kapeli Slovenskega pastoralnega centra, ki ji je sledila Miklavževa delavnica. »V delavnici so otroci na majhne figure narisali samega sebe. Izdelke bomo vgradili v letošnje jaslice. Tako bodo imele jaslice še poseben otroški obraz. Po Miklvaževi delavnici je sledil prihod sv. Miklavža in obdarovanje otrok.«

Miklavževa delavnica. FOTO: Zvone Štrubelj

Redne nedeljske maše

Slovenska maša v Bruslju poteka vsako nedeljo in ob praznikih. Redna nedeljska maša običajno poteka v hišni kapeli Slovenskega pastoralnega centra. »Ker letos in v prvi polovici drugega leta prenavljamo eno od stavb centra, se za večje priložnosti srečamo v eni od bruseljskih župnijskih cerkva.« Jedro skupnosti predstavljajo mlade družine. Ob nedeljah se jih redno zbere med 35 in 50, ob večjih slovesnostih tudi do 100.

Mikavž je obdaril 35 slovenskih otrok v Bruslju. FOTO: Zvone Štrubelj

Druženje in izmenjava izkušenj

Kot pravi slovenski župnik v Bruslju dr. Zvone Štrubelj, »je slovenska maša za naše ljudi velika vrednota. Z mašo je vedno povezano prijateljsko druženje, kjer si izmenjamo svoje izkušnje, vprašamo za kakšen nasvet, spoznamo tega ali onega. Druženje pri sveti maši in po njej je najbolj redna oblika srečevanja Slovenk in Slovencev v Bruslju in državah Beneluksa«.

Nalaganje
Nazaj na vrh