Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenci darovali že več kot 120 tisoč evrov, del slovenske reševalne ekipe že doma [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
K. Zu., M. M.
Objava: 11. 02. 2023 / 12:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2023 / 17:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenci darovali že več kot 120 tisoč evrov, del slovenske reševalne ekipe že doma [FOTO, VIDEO]
Ruševine v mestu Hama v Siriji. FOTO: Karitas Sirija

Slovenci darovali že več kot 120 tisoč evrov, del slovenske reševalne ekipe že doma [FOTO, VIDEO]

Slovenska karitas se zahvaljuje vsem Slovencem za do sedaj darovanih 121.985 evrov za pomoč prizadetim ob potresu v Turčiji in Siriji. Sodelavci lokalnih Karitas, tako Karitas Turčije in Sirije, ki pomagajo na terenu, so hvaležni za to veliko solidarnost. Iz Turčije se medtem vrača enota vodnikov reševalnih psov in spremljevalnega osebja.

Karitas Sirije je samo včeraj na terenu v Alepu prizadetim s potresom razdelila 100 paketov s hrano in 100 odej. Takoj so naročili še dodatno hrano za 2000 prehrambnih paketov, 2000 paketov s po šestimi litri pitne vode, 500 odej in 500 žimnic ter 600 higienskih setov v bližnjih krajih, ki jih bodo prizadetim s potresom razdeljevali v prihodnjih dneh.

Polovico te pomoči bodo razdelili na območju Alepa, polovico v regiji Littoral. Nato pa bodo nadaljevali z nakupi in razdeljevanjem pomoči glede na največje potrebe.

FOTO: Karitas Sirija

V tem tednu so obiskali 15 začasnih zavetišč v Alepu, 25 v Lattakiji in šest v Hami, ki so jih vzpostavile oblasti. Naredili so oceno največjih potreb. To so trenutno hrana, odeje, oblačila, mleko, plenice in drugi higienski pripomočki, pitna voda in sanitarije ter grelniki, ker je zelo mraz in ni elektrike. Potrebujejo tudi psihosocialno pomoč saj so prizadeti ob potresu doživeli velike travme. V začasnih zavetiščih so poleg drugih ranljivih skupin tudi nosečnice.

FOTO: Karitas Sirija

Prošnja za nadaljnjo pomoč

Slovenska karitas poziva, da lahko še naprej darujemo prek SMS sporočila KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 in darovali boste 5 oziroma 10 evrov ali z nakazilom na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POTRES TURČIJA-SIRIJA, Sklic: 00 626, BIC banke: LJBASI2X, Koda namena: CHAR

FOTO: Karitas Sirija

Slovenska ekipa doma

Danes se ob podpori Slovenske vojske in letala Falcon v Slovenijo iz Turčije vrača enota vodnikov reševalnih psov in spremljevalnega osebja, kamor je bila 7. februarja napotena kot reševalna pomoč zaradi posledic obsežnega potresa. Kot je povedal vodja enota Blaž Turk, vodja enote, je bilo delo zelo zahtevno: »Ekipa je bila zelo motivirana skozi celotno obdobje, kljub nekaterim poškodbam psov in tudi manjšim odrgninam reševalcev, ampak nič kritičnega, da ne bi mogli delati.« Del ekipe je že doma.

Pomoč potrebuje najmanj 870 tisoč ljudi

Po podatkih uradnikov in zdravnikov je v Turčiji doslej umrlo 20.665 ljudi, v Siriji pa 3553. Skupno število potrjenih žrtev trenutno znaša 24.218. Združeni narodi so opozorili, da je brez strehe nad glavo ostalo do 5,3 milijona ljudi.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je Varnostni svet ZN pozval, naj odobri odprtje novih čezmejnih točk za humanitarno pomoč med Turčijo in Sirijo, navaja AFP. Svet se bo sestal, da bi razpravljal o Siriji, najverjetneje v začetku prihodnjega tedna.

Več fotografij si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji Karitas Sirija.



Kupi v trgovini

Razprodano
V sreči in nesreči, v Bogu
Drugi priročniki
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh