Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenci ob Belem Nilu

Za vas piše:
K. H.
Objava: 23. 08. 2019 / 08:55
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2019 / 06:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenci ob Belem Nilu

Slovenci ob Belem Nilu

Ob 200. obletnici rojstva misijonarja Ignacija Knobleharja v muzeju v Stični odprli jubilejno razstavo.

V jubilejnem Knobleharjevem letu je od 22. avgusta do 22. septembra v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični na ogled jubilejna razstava ob 200. obletnici rojstva dr. Ignacija Knobleharja Slovenci ob Belem Nilu sredi 19. stoletja. (več v tiskani Družini)


Razstavo je zasnoval kustos dr. Marko Frelih (fotografije: Tadej Trnovšek/ Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični)

Razstavo je zasnoval poznavalec misijonarja Knobleharja dr. Marko Frelih, kustos za afriške zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju. Na razstavi je predstavljena skupina Slovencev, ki je bila, kot pravi kustos Frelih, aktivno udeležena v organizaciji misijonske dejavnosti v Kartumu in na območju južnega Sudana. V letih od 1851 do 1858 je v Sudan prišlo več slovenskih duhovnikov, obrtnikov in različnih sodelavcev, ki so pomagali vzpostaviti delovanje misijonske dejavnosti pod vodstvom dr. Ignacija Knobleharja. Nekateri so Knobleharju pomagali tudi pri raziskavah porečja Belega Nila, saj je Knoblehar sodil med pionirje raziskav velike afriške reke. Razstava osvetljuje vlogo posameznikov v misijonu na podlagi bogatega arhivskega gradiva in literarnih virov iz 19. stoletja.

Muzej krščanstva na Slovenskem v okviru svojega poslanstva načrtno dokumentira tudi misijonsko delovanje Slovencev po svetu od 19. stoletja dalje. V sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem (SEM) že več let zbira podatke o misijonarjih in misijonarkah v Severni in Južni Ameriki, v Afriki in Aziji.


Direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem dr. Nataša Polajnar Frelih je na odprtju predstavila spremno publikacijo k razstavi Slovenci ob Belem Nilu sredi 19. stoletja, katalog je preveden je tudi v angleščino.




Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh