Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenci pred 30 leti in danes [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 06. 2021 / 07:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2021 / 15:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenci pred 30 leti in danes [VIDEO]

Slovenci pred 30 leti in danes [VIDEO]

V Zavodu sv. Stanislava danes že 27. tabor Slovencev po svetu.

Utrinek s tabora Slovencev po svetu pred tremi leti. FOTO: Ivo Žajdela



V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano bo danes, v nedeljo, 27. junija 2021, od 10. ure naprej potekal že 27. tabor Slovencev po svetu. Slavnostna prireditev ob 30. obletnici samostojne Slovenije v izvedbi Izseljenskega društva Slovenija v svetu (SVS) bo potekala pod naslovom »Slovenci pred 30 leti in danes«.



Sv. maša in razstava

Po uvodni sv. maši za Slovence po svetu in v domovini, ki so bo v somaševanju z izseljenskimi duhovniki daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, bo ob 11. uri odprtje razstave likovnih ustvarjalcev iz izseljenstva ob 30. obletnici Slovenije (Ivan Korošec, Tamara Burmicky – Taya, Marjetka Dolinar, Andreja Dolinar Hrovat, Cecilija Grbec, Zalka Arnšek, Maribel Briceno, Jose Voglar, Tanja Jandl, Lili Mascio, Tatiana Kocmur, Juan Juvančič).


Uvodni pozdrav bo pripadel predsedniku društva Slovenija v svetu mag. Urošu Zornu. FOTO: Ivo Žajdela


Prikaz utripa slovenskih src na tujem

»Slovenci, vključeni v slovenske skupnosti po svetu, so bili vedno povezani s svojo domovino, z njeno bogato kulturno in duhovno dediščino. Razstava je prikaz utripa slovenskih src na tujem, skrbi, ponosa in vsestranskega delovanja Slovencev po svetu v času, ko se je Slovenija osamosvajala. Ta čas bo za vedno ostal svetla točka v naši zgodovini,« so zapisali v društvu SVS.

Govorniki Peterle, Janša in Fink

Po opoldanskih uvodnih pozdravih predsednika SVS mag. Uroša Zorna in ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch bodo ob 12.30 zbrane nagovorili slavnostni govorniki – prvi in zdajšnji predsednik vlade Lojze Peterle in Janez Janša ter dr. Andrej Fink. V kulturno-umetniškem programu, ki ga bo moderiral Matjaž Merljak z Radia Ognjišče, bodo sodelovali pesnika Tone Kuntner in Igor Pirkovič, dijaki iz Argentine in pevci.


V kulturno-umetniškem programu bo nastopil tudi pesnik Tone Kuntner. FOTO: Ivo Žajdela


Zaključek s kosilom

Tabor se bo zaključil ob 14. uri s kosilom. Lepo vabljeni vsi Slovenci, sorodniki in prijatelji iz matične domovine, zamejstva, zdomstva in izseljenstva.

Korenine moje domovine

Že sinoči pa so v veliki dvorani Slovenske filharmonije izvedli slavnostni koncert ob 30. obletnici samostojne Slovenije »Korenine moje domovine«, na katerem so sodelovali Mladinska vokalna skupina in Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice in Kvintet bratov Smrtnik z avstrijske Koroške, solisti Petra Kodba, Polona Plaznik, Bernarda Fink, Anja Šinigoj, Gregor Ravnik, Marko Erzar in Marko Fink, pianisti Aleksandra Pavlovič, Alina Kolomiets in Metoda Kink, organist Gregor Klančič in recitator Gregor Čušin.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh