Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenec na ameriškem vojaškem pokopališču

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 30. 08. 2022 / 11:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2022 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenec na ameriškem vojaškem pokopališču
Od admirala Zlatoperja so se poslovili z najvišjimi državnimi častmi. FOTO: Facebook/Tone Kajzer

Slovenec na ameriškem vojaškem pokopališču

Na vojaškem pokopališču Arlington so danes z najvišjimi državnimi častmi pokopali pokojnega admirala in častnega konzula Republike Slovenije Ronalda Zlatoperja, po rodu Slovenca.

Vest je na družbenem omrežju Facebook sporočil slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike Tone Kajzer. Gospod veleposlanik je ob tej priložnosti izrekel sožalje družini pokojnega in se znova zahvalil za vse, kar je admiral Zlatoper storil tudi na položaju častnega konzula na Havajih, že v času prizadevanj za priznanje, pozneje pa za poglabljanje prijateljstva in zavezništva med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.

Admiral Zlatoper je bil izjemno ponosen na svoje korenine in slovensko poreklo.

Admiral Zlatoper je bil po besedah veleposlanika Kajzerja izjemno ponosen na svoje korenine in slovensko poreklo. V njegovem značaju je izstopalo trdo in pošteno delo, domoljubje in pogum ter zavzemanje za svobodo in demokracijo, to pa, kot je zapisal Kajzer, kaže pot naprej mladi generaciji tako Američanov kot Slovencev.

FOTO: Facebook/Tone Kajzer

Ameriški admiral, vojaški pilot, magister in častni konzul Republike Slovenije v ZDA Ronald Joseph Zlatoper je umrl aprila letos. Rojen je bil v Clevelandu, največjem »slovenskem« mestu v Združenih državah Amerike. Oba starša, oče Joseph Mihevc in mati Ann Rose Bayda, sta bila rojena v ZDA, oboji stari starši pa so se tja preselili iz Slovenije.

Ronald Zlatoper je bil leta 2003 imenovan za častnega konzula Republike Slovenije v Kapoleiu na Havajih.

Admiral Zlatoper je v letih 1965 in 1968 sodeloval v vietnamski vojni kot pilot mornariškega letalstva. Pozneje je poleg pridobljene diplome iz matematike na priznani univerzi George Washington leta 1970 na inštitutu za tehnologijo v Massachusettsu magistriral še iz managementa in po upokojitvi iz mornarice začel uspešno poslovati.

Leta 2003 je bil imenovan za častnega konzula Republike Slovenije v Kapoleiu na Havajih.


Kupi v trgovini

Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji
Zgodovina
45,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh