Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl ameriški admiral slovenskega rodu

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 05. 05. 2022 / 09:58
Oznake: Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2022 / 12:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl ameriški admiral slovenskega rodu
Častni konzul Republike Slovenije Ronald Joseph Zlatoper. FOTO: Wikipedia

Umrl ameriški admiral slovenskega rodu

Umrl je ameriški admiral, vojaški pilot, magister ter častni konzul Republike Slovenije v ZDA Ronald Zlatoper, je danes na Twitterju sporočil slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike Tone Kajzer.

Zlatoper je bil rojen 21. marca 1942 v Clevelandu očetu Josephu Mihevcu in materi Ann Rose Bayda, toda ker mu je oče zgodaj umrl, je prevzel priimek očima Andreja Zlatoperja.

Njegov oče Joseph Mihevc je bil rojen v ZDA, očetovi starši, Jože Mihevc z ženo Katarino, pa so prišli v ZDA iz Logatca. Tudi mati Ana je bila rojena v ZDA, njena starša Joseph Bajda in Ana Smodiš pa sta bila iz vasi Dobovci pri Trbovljah.

Odraščal je v Clevelandu, rojstnem kraju in največjem ameriškem slovenskem mestu. Tam je končal osnovno in srednjo šolo St. Josepha, nato pa se je vpisal in 1963 uspešno končal mornariško smer ROTC na Ransselear politehničnem inštitutu v Troyi v New Yorku. V letih 1965 in 1968 je sodeloval v vietnamski vojni kot pilot mornariškega letalstva. Poleg diplome iz matematike na priznani univerzi George Washington je leta 1970 na inštitutu za tehnologijo v Massachusettsu magistriral še iz managementa. Po upokojitvi iz mornarice je začel uspešno poslovati.

Leta 2003 je bil imenovan za častnega konzula Republike Slovenije v Kapoleiu na Havajih.

Nalaganje
Nazaj na vrh