Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija bo dobila stanovanje v Rimu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 16. 09. 2021 / 11:58
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2021 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija bo dobila stanovanje v Rimu
Udeleženci 20. zasedanja Skupnega odbora za delitev diplomatskih in konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve RS

Slovenija bo dobila stanovanje v Rimu

Sarajevo je v teh dneh gostilo 20. zasedanje Skupnega odbora za delitev diplomatskih in konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ, na katerem so Sloveniji dodelili stanovanje v Rimu.

Zasedanja v Sarajevu se je udeležil pooblaščeni predstavnik Republike Slovenije za ta vprašanja, veleposlanik Jožef Drofenik, generalni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve z delegacijo.

Stanovanje rezidenca veleposlanika pri Svetem sedežu

Stanovanje v Rimu sicer uporablja kot diplomatsko rezidenco veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu. Na zasedanju so se dogovorili, da bo Srbija dokumentacijo o stanovanju predala do konca letošnjega leta, temu bodo sledili postopki za prepis lastništva na Slovenijo.

Kompleks v New Delhiju med štiri države

Pooblaščeni predstavniki držav so obenem sprejeli načelno odločitev, da se veliki diplomatski kompleks nekdanje SFRJ v New Delhiju fizično razdeli med štiri države naslednice, vendar je do končne odločitve potrebno opraviti še nekatere dodatne uskladitve.

Potrditev takšnega dogovora bi omogočila, da se Sloveniji, ki pri delitvi kompleksa New Delhi ne sodeluje, v regiji Azija dodeli zemljišče/parcela nekdanje SFRJ v Bejrutu. (Ministrstvo za zunanje zadeve RS)

Slovenija doslej dobila 12 nepremičnin

Slovenija je do zdaj iz naslova nasledstva prevzela že 12 diplomatskih nepremičnin nekdanje SFRJ (Washington, Milano, Celovec, Sao Paulo, Brasilia, Bamako, Rabat, Georgetown, po dve nepremičnini v Dar es Salaamu in Rimu) ter prejela 14 odstotkov kupnine od skupnih prodaj nepremičnin nekdanje SFRJ v Tokiu, Bonnu in rezidence v New Yorku. Naša država je tako izkoristila že več kot 80 odstotkov kvote, ki ji pripada iz naslova sukcesije diplomatskih nepremičnin.

V zaključni fazi razdelitve diplomatskih nepremičnin bodo države naslednice morale dogovoriti še sukcesijo velikega diplomatskega kompleksa nekdanje SFRJ v Moskvi ter zaključiti skupno prodajo Misije nekdanje SFRJ v New Yorku.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh