Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija dobila novo mandatarko

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 28. 02. 2013 / 12:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenija dobila novo mandatarko

Včeraj so poslanci izglasovali konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše in za mandatarko izvolili vodjo Pozitivne Slovenije Alenko Bratušek. Danes se že začnejo pogovori za sestavo nove vlade.

Včeraj so poslanci izglasovali konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše in za mandatarko izvolili vodjo Pozitivne Slovenije Alenko Bratušek. Danes se že začnejo pogovori za sestavo nove vlade.

Bratuškova je dobila podporo 55 poslancev, 33 jih je glasovalo proti. Podporo so ji že pred tajnim glasovanjem napovedali v PS, SD, DL, DeSUS in večina v SLS, odrekli pa v SDS in NSi. Bratuškova je prisegla kot prva mandatarka za sestavo nove vlade v zgodovini Slovenije.

Dogovori o novi koaliciji

Po izvolitvi je v izjavi novinarjem izrazila upanje, da v to novo zgodbo koalicijski partnerji niso šli s figo v žepu. Delala bo odgovorno, povezovalno in preudarno, kot v vseh dosedanjih službah, je dodala.
Odzvala sta se dva predsednika potencialnih koalicijskih partneric. Predsednik DL Gregor Virant je dejal, da je najpomembnejše dejanje storjeno. Z razrešitvijo Janševe vlade je politična agonija zaključena, je izpostavil Virant, to pa sedaj odpira pot v dve možni smeri. Ena je dogovor o novi koaliciji in vladi, druga pa, da bomo imeli spomladi volitve. Prvak DeSUS Karl Erjavec je zadovoljen s podporo, s katero so poslanci izvolili novo mandatarko Alenko Bratušek. "Jutri se začne resno delo. To so pogajanja glede koalicijske pogodbe in glede oblikovanja vlade," se je na izglasovano konstruktivno nezaupnico za STA odzval Erjavec.

Novakova: Zmagati je vedno sladko …

Predsednica NSi ter dosedanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je Bratuškovi čestitala. "Zmagati je vedno sladko, delati bo pa grenko," je ob tem poudarila. Glede na danes izrečene izjave, še posebej predstavnikov DL, se Novakova sprašuje, "ali bo ta vlada res dolgo zdržala".

Janša želel slišati koncept nove vlade

Po dobrih devetih urah razprave, v kateri so poslanci predvsem izpostavljali stališča posameznih poslanskih skupin, sta se oglasila tudi premier Janša in Bratuškova. Janša je potencialne partnerice bodoče koalicije pozval, naj predstavijo koncept nove vlade. Bratuškova mu je medtem odvrnila, da bo natančen program predstavila, ko se bo o njem odločila nova koalicija. Kot je dejal Janša, so namreč upali, da bodo slišali alternativen program ali koncept, ki bi ga potencialna nova koalicija morala predstaviti. Namesto tega pa so po njegovih besedah poslušali v glavnem kritiko sedanje vlade. Med drugim jih je pozval, naj pojasnijo, za koliko se bo povečala javna poraba, ali bo nova koalicija dvignila DDV, ali bo Slovenija morala v času mandata nove vlade zaprositi za mednarodno finančno pomoč in kaj se bo zgodilo z zlatim fiskalnim pravilom.

Lista novih ministrov v 15 dneh

Pogajanja za oblikovanje nove vlade se začenjajo danes. Bratuškova mora listo ministrov predložiti v 15 dneh. V nasprotnem primeru ji lahko DZ določi rok, v katerem mora tak predlog predložiti. Če tudi po izteku tega roka premier ne predloži predloga za imenovanje članov vlade, pa DZ ugotovi, da je premieru prenehala funkcija.

Janševa vlada se po izglasovani konstruktivni nezaupnici poslavlja, bo pa do imenovanja nove vlade opravljala tekoče posle. Dobro leto delovanja druge Janševe vlade je bilo usmerjeno predvsem v uravnoteženje javnih financ in sprejem nujnih strukturnih reform.

Janko Veber nov predsednik državnega zbora

Poslanke in poslanci so danes z 52 glasovi za in 34 proti izvolili vodjo poslanske skupine SD Janka Vebra za desetega predsednika DZ. Od 89 oddanih glasovnic so bile tri neveljavne. Vodenje DZ je po Vebrovih besedah izjemno odgovorna naloga in daleč presega vse njegove dosedanje funkcije. Kot je obljubil, jo bo skušal opravljati vestno in predano. Veber se je v nagovoru poslancem po izvolitvi zahvalil za izkazano zaupanje, da postane "prvi med enakimi". Kot je dejal, razume stališča poslanskih skupin, ki mu niso izkazala podpore. Pojasnil pa je, da je želel čim bolj jasno predstaviti problematične rešitve in da je vedno na prvo mesto postavljal interes ljudi. "Kot predsednik DZ se bom trudil, da bom s svojim delom opravičil vaše zaupanje in da bomo s konstruktivnim dialogom oblikovali najboljše možne rešitve za ljudi – ne glede na to, ali jih bo predlagala koalicija ali opozicija," je še dejal.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh