Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija na ruskem seznamu neprijateljskih držav, v Istanbulu podpis sporazuma o izvozu ukrajinskega žita

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 07. 2022 / 16:52
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2022 / 19:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija na ruskem seznamu neprijateljskih držav, v Istanbulu podpis sporazuma o izvozu ukrajinskega žita
FOTO: Tatjana Splichal

Slovenija na ruskem seznamu neprijateljskih držav, v Istanbulu podpis sporazuma o izvozu ukrajinskega žita

Rusija je po navedbah tamkajšnje tiskovne agencije Tass Slovenijo danes uvrstila na seznam tistih držav, ki izvajajo neprijateljska dejanja do ruskih diplomatskih in konzularnih predstavništev v tujini.

Poleg Slovenije so bile na seznam neprijateljskih držav danes uvrščene še Grčija, Danska, Slovaška in Hrvaška. »Vlada je posodobila seznam tujih držav, ki izvajajo neprijateljska dejanja do ruskih diplomatskih in konzularnih misij v tujini,« piše v izjavi, ki so jo po navedbah STA objavili v Moskvi.

Kot je za naš spletni portal povedal profesor s Fakultete za družbene vede in gostujoči profesor z Univerze v Salzburgu dr. Boštjan Udovič, to za slovenske državljane ne pomeni nobene spremembe, »pomeni pa, da je Slovenija omejena pri, na primer najemanju ruske delovne sile za veleposlaništva ali druge entitete.« Po njegovih besedah gre za odgovor na slovenske ukrepe, ki je »pričakovan in do neke mere tudi logičen. Gre za diplomatsko sporočanje, da so se odnosi zelo poslabšali.«

Na slovenskem zunanjem ministrstvu obžalujejo odločitev ruske vlade, a hkrati pravijo, da to nima vpliva na zastopanost diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja na veleposlaništvu naše države v Moskvi.

Seznam se lahko razširi

Ruski predsednik Vladimir Putin je izvršni ukaz o ukrepih proti državam, ki so na seznamu, sprejel 23. aprila. Seznam določa tudi, s koliko posamezniki v Rusiji lahko države, ki so na njem, sklenejo pogodbe o zaposlitvi na diplomatskih in konzularnih predstavništvih. Grčija ima omejitev 34 ljudi, Danska 20, Slovaška 16, medtem ko Slovenija in Hrvaška ne moreta več zaposlovati ljudi.

Že maja so bile omejitve uvedene za ZDA in Češko, seznam, ki ga je potrdila ruska vlada, pa po navedbah Tassa ni zaključen in se lahko razširi. Rusija je sicer že maja naložila Sloveniji zmanjšanje števila diplomatskega osebja za štiri osebe.

Ukrajina in Rusija podpisali sporazum o izvozu žita 

Rusija in Ukrajina pa sta danes v Istanbulu podpisali ločena, a enaka sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, ki naj bi ublažil svetovno prehransko krizo.

V imenu Moskve je sporazum podpisal obrambni minister Sergej Šojgu, v imenu Kijeva pa minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov, navaja STA. Ob podpisu so bili prisotni tudi predstavniki ZN in Turčije, ki je pogajanja gostila.

Guterres: Podpis sporazuma je svetilnik upanja

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je po podpisu na Twiiterju zapisal, da sporazum, ki so ga danes podpisale Ukrajina, Ruska federacija in Turčija pod okriljem ZN, »odpira pot komercialnemu izvozu hrane iz Črnega morja v Ukrajini. To bo pomagalo preprečiti katastrofo zaradi pomanjkanja hrane za milijone ljudi po vsem svetu. Je svetilnik upanja in olajšanja.«


Nalaganje
Nazaj na vrh