Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrstvo: Slovenija ni pozvala k postopku za prepoved koroškega podmladka FPÖ

Za vas piše:
M. M.
Objava: 12. 02. 2023 / 15:33
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2023 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrstvo: Slovenija ni pozvala k postopku za prepoved koroškega podmladka FPÖ
Ilustrativna fotografija avstrijske Koroške. FOTO: Alenka Žnidar

Ministrstvo: Slovenija ni pozvala k postopku za prepoved koroškega podmladka FPÖ

Po poročanju Avstrijske tiskovne agencije (APA) naj bi Slovenija Avstrijo v protestni noti pozvala k postopku za prepoved mladinske organizacije svobodnjakov (FPÖ) na avstrijskem Koroškem, potem ko je ta nedavno na spletu pozivala k ustavitvi »slovenizacije« v tej avstrijski zvezni deželi. Kot so sporočili s slovenskega zunanjega minisrtstva, Slovenija »ni pozvala k nobeni prepovedi katere koli politične stranke«, je pa pozvala k uveljavitvi 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP).

Kot smo že poročali, je podmladek FPÖ je pred prihajajočimi deželnozborskimi volitvami na avstrijskem Koroškem volivce v objavi na družbenem omrežju Instagram pozval, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo »slovenizacijo« dežele. Objavo so sicer pozneje umaknili s spleta, a je povzročila razburjenje tako na slovenski kot avstrijski strani.

Že v petek pogovor z avstrijsko veleposlanico

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so že v petek opravili pogovor z avstrijsko veleposlanico Elisabeth Ellison-Kramer, ki se je v imenu naše severne sosede odločno distancirala od omenjene objave. Dan pred tem so poleg tega prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju posredovali verbalno noto avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve, poroča STA.

Objava podmladka Svobodnjakov, ki je razburila slovensko in avstrijsko javnost. VIR: Facebook

Neposredna kršitev Avstrijske državne pogodbe

Po navedbah avstrijske agencije APA se Slovenija v njej sklicuje na peti odstavek sedmega člena Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki pravi, da »se mora dejavnost organizacij, ki merijo na to, da odvzamejo hrvaškemu ali slovenskemu prebivalstvu njegov značaj ali pravice kot manjšine, prepovedati«.

Poziv ljudem, da ne volijo določene stranke in s tem zmanjšajo pravico slovenske manjšine, po oceni MZEZ predstavlja »neposredno kršitev« ADP, zato bi morala Avstrija »nemudoma začeti z vsemi potrebnimi koraki v skladu s členom 7 odstavkom 5 državne pogodbe«. Poziv k uveljavitvi 7. člena ADP so na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve za STA potrdili, a obenem izpostavili, da Avstrije v noti niso pozvali k prepovedi katere koli politične stranke, kakor je sicer zapisala APA.

Ne »slovenizacija«, temveč asimilacija Slovencev

Kot so dodali na ministrstvu, v podmladku FPÖ govorijo o »slovenizaciji« Koroške, medtem ko gre po njihovih besedah za nasprotje tega in opozorili na desetletja asimilacije na avstrijskem Koroškem ter na to, da celo 68 let po podpisu v ADP zapisane manjšinske pravice še vedno niso v celoti izpolnjene.


Nalaganje
Nazaj na vrh