Zapri
Iskanje

Slovenija nenaklonjena odpiranju humanitarnih koridorjev

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 31. 08. 2021 / 17:59
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2021 / 18:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slovenija nenaklonjena odpiranju humanitarnih koridorjev

Slovenija nenaklonjena odpiranju humanitarnih koridorjev
Slovenija se je za sprejetje skupne izjave na pogovorih z drugimi ministri maksimalno potrudila, je povedal minister Aleš Hojs. FOTO: Twitter
Notranji minister Aleš Hojs je v Bruslju povedal, da naša država humanitarnih koridorjev trenutno ne podpira, saj si nihče ne želi ponovne migrantske krize iz leta 2015. Medtem je bil Jean Asselborn tudi do Slovenije zaradi zavračanje solidarnosti do Afganistana kritičen.

Slovenska vlada se je med drugim glede sprejema ranljivih skupin iz Afganistana odločila, da bo pomagala pri preselitvi tistih sodelavcev, ki so z EU in Natom sodelovali. Ti so trenutno nameščeni v Španiji. Vsekakor pa naša država ni pripravljena na kakršno koli relociranje ali splošno sprejemanje tistih, ki v najboljših letih bežijo iz svoje države, namesto da bi doma branili žene, otroke in ostale ranljive skupine, je dodal Hojs.

Luksemburški zunanji minister Asselborn je evropsko neodobravanje sprejetju več deset tisoč afganistanskih beguncev izrazil za nemški časnik Die Welt. Njegova kritika je uperjena tudi proti avstrijskemu kanclerju, ki je, tako kot slovenski premier prihodu beguncev nenaklonjen, poroča STA.

Neuradno naj bi bil Luksemburg tudi edina članica, ki sprejetju skupne izjave ministrov nasprotuje in to prvič v 17 letih, je pa Asselborn pojasnil, da tega ne dela iz blokiranja, temveč ker meni, da bi se EU v te zelo dramatične razmere v Afganistanu morala bolj vključili. Obenem se je zavzel, da se današnjo izjavo ministrov vključi v izjavo skupine G7.

Jean Asselborn meni, da Slovenija in Avstrija zavračata solidarnost z Afganistanom. FOTO: Twitter

Minister Hojs ni mogel z gotovostjo trditi, da bodo ministri na koncu skupno izjavo vendarle sprejeli, je pa zagotovil, da se je Slovenija za to v pogovorih z drugimi ministri maksimalno potrudila. Na zasedanju se bodo ministri zdaj posvetili vplivu razvoja dogodkov v Afganistanu in kaj bi to pomenilo za EU pomenilo v migracijskem in varnostnem smislu. O konkretnih številkah za preselitev danes še ne bo govora.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh