Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Talibani: poraz ZDA je nauk za ves svet

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 31. 08. 2021 / 12:18
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2021 / 12:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Talibani: poraz ZDA je nauk za ves svet
Talibani na tiskovni konferenci FOTO: Vatican Media

Talibani: poraz ZDA je nauk za ves svet

Talibani so nekaj ur po dokončnem umiku ameriške vojske iz Afganistana danes sporočili, da je poraz Združenih držav Amerike, ki so po 20 letih navzočnosti zapustile državo, nauk za druge napadalce in za ves svet.

Z zmagoslavnim streljanjem na letališču so praznovali odhod ameriške vojske in vrnitev na oblast, poročanje tujih agencij povzemajo pri STA. V Kabulu sicer trenutno vlada zatišje. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je na letališču v Kabulu dejal, da je to »velik nauk za druge napadalce in za našo prihodnjo generacijo, pa tudi nauk za ves svet«. Ob tem je čestital Afganistanu in zatrdil, da »ta zmaga pripada vsem nam«.

Takoj po odhodu zadnjega ameriškega letala se je na območju letališča razleglo zmagoslavno streljanje. Okoli polnoči so z letališča v Kabulu odleteli še zadnji izmed 6.000 ameriških vojakov, ki so nadzirali evakuacijo, s čimer se je zaključila ameriška najdaljša vojna, ki je zmanjšala status Združenih držav Amerike kot velesile.

Z odhodom zadnjega vojaka se je zaključila ameriška najdaljša vojna, ki je zmanjšala status Združenih držav Amerike kot velesile.

Talibani so po odhodu zadnjih ameriških vojakov v uniformah zmagoslavno zakorakali po letališču v Kabulu in mahali s talibanskimi zastavami z napisom islamske prisege. Videoposnetek, ki so ga delili, prikazuje talibane v polni bojni opremi, kako vstopajo na letališče, pozirajo za fotografiranje ter dvigujejo ameriške puške in mahajo s talibansko zastavo.

Talibani so po prevzemu oblasti v Afganistanu večkrat obljubili strpnejši in bolj odprt način vladanja v primerjavi s prvim mandatom. V tej luči je Mudžahid dejal, da želijo vzpostaviti dobre diplomatske odnose z Washingtonom in celotnim svetom.

Talibani želijo vzpostaviti dobre diplomatske odnose z Washingtonom in celotnim svetom.

Prebivalci Kabula po odhodu ameriških vojakov danes poročajo, da v mestu vlada zatišje. Večina trgovin naj bi bila odprta, znova so odprle vrata tudi nekatere banke. Na ulicah je bilo videti le nekaj pripadnikov talibanov. Večina jih varuje stavbe, predvsem vladne pisarne. Prvič odkar so sredi avgusta talibani prevzeli oblast, so se ponekod odprle zasebne in javne šole, kamor so se vrnili učenci do šestega razreda.

Trenutno razpravljajo o tem, kdo bo po odhodu tujih sil upravljal letališče v Kabulu. Talibani so Turčiji ponudili, naj upravlja letališče, medtem ko bi ga sami nadzirali in skrbeli za varnost, vendar turški predsednik Recep Tayyip Erdogan te ponudbe še ni sprejel.

Ključno vprašanje je trenutno zagotavljanje varnosti mednarodnega letališča Hamid Karzai v Kabulu.

Zagotavljanje varnosti mednarodnega letališča Hamid Karzai v Kabulu je ključno vprašanje, saj je v notranjosti kompleksa na desetine letal in helikopterjev, ki jih je Washington podaril zdaj razpadli afganistanski redni vojski, vendar so jih ameriški vojaki onesposobili. Po besedah generala Kennetha McKenzieja iz ameriškega združenega poveljstva »teh 73 letal ne bo nikoli več letelo, nihče jih ne more uporabljati«. Ameriška vojska je uničila tudi okoli 70 oklepnih in 27 lahkih vozil.

ZDA so uničile tudi svoj protiraketni obrambni sistem C-RAM, s katerim so v ponedeljek uspešno prestregli rakete, ki jih je proti letališču izstrelila skrajna skupina Islamska država.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh