Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Varnostni svet ZN za vzpostavitev varnega območja v Kabulu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 30. 08. 2021 / 08:26
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2021 / 08:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Varnostni svet ZN za vzpostavitev varnega območja v Kabulu
Kabul, Afganistan FOTO: Vatican Media

Varnostni svet ZN za vzpostavitev varnega območja v Kabulu

Stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov bodo danes razpravljale o razmerah v Afganistanu. Francija in Velika Britanija bosta na srečanju predstavili predlog za razglasitev t. i. varnega območja pod nadzorom Združenih narodov v Kabulu.

Pariz in London bosta na današnjem zasedanju Francije, Združenega kraljestva, Združenih držav Amerike, Rusije in Kitajske predlagala osnutek resolucije, »katere cilj je določiti varno območje pod nadzorom Združenih narodov v Kabulu, ki bi omogočilo nadaljevanje humanitarnih operacij«, vključno z evakuacijami ljudi, je po navedbah STA včeraj sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron.

Kot je dejal, je to zelo pomembno, saj bi zagotovilo okvir, v katerem bi Združeni narodi lahko ukrepali v izrednih razmerah. Po njegovem mnenju bi to mednarodni skupnosti omogočilo predvsem »ohranitev pritiska na talibane«.

Varno območje bi mednarodni skupnosti omogočilo ohranitev pritiska na talibane.

Večina zavezniških držav je sicer evakuacije državljanov zahodnih držav in Afganistancev, s katerimi so sodelovali, že zaključila, svoje vojake so s kabulskega letališča začele umikati tudi Združene države Amerike. Umik je predviden do jutri, vzporedno z evakuacijo civilistov.

Zahodne države so od 14. avgusta iz Afganistana evakuirale 114.000 ljudi, nekaj tisoč pa jih na kabulskem letališču še čaka na evakuacijo.

Razmere v okolici letališča ostajajo zaostrene. Po četrtkovem terorističnem napadu, v katerem je bilo po nekaterih podatkih ubitih 170 ljudi, so v nedeljo Združene države Amerike napadle vozilo samomorilskega napadalca skrajne skupine Islamska država, ki naj bi nameraval izvesti napad na letališču.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh