Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija prejela evropska sredstva za nakup koronatestov

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 27. 09. 2021 / 17:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 17:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija prejela evropska sredstva za nakup koronatestov
Z nakupom diagnostičnih testov za novi koronavirus bo močno olajšana izdaja digitalnih covidnih potrdil FOTO: Pixabay

Slovenija prejela evropska sredstva za nakup koronatestov

Evropska komisija je 20 državam članicam Evropske unije dodelila nepovratna sredstva v skupni višini 95 milijonov evrov za nakup diagnostičnih testov za novi koronavirus, s čimer bo močno olajšana izdaja digitalnih covidnih potrdil, predvsem osebam, ki se ne morejo cepiti. Med prejemnicami omenjenih sredstev je tudi Slovenija.

Navedeni ukrep je skladen z napori izvajanja cepljenja proti koronavirusni bolezni in del zaveze Evropske komisije, da bo podprla cenovno ugoden dostop do hitrega in natančnega testiranja za državljane, ki še niso bili polno cepljeni, predvsem pa za tiste, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti, poroča STA.

Evropska komisija se je zavezala, da bo podprla cenovno ugoden dostop do hitrega in natančnega testiranja za državljane, ki še niso bili polno cepljeni, predvsem pa za tiste, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

Nepovratna sredstva, ki so zagotovljena s podporo instrumenta za nujno pomoč (Esi), bodo državam članicam omogočila, da zagotovijo teste za novi koronavirus. Po navedbah iz Bruslja bodo sredstva, ki bodo posredovana prek nacionalnih organov, služila različnim potrebam v različnih državah članicah.

Digitalno covidno potrdilo je Evropejcem omogočilo, da so poleti lahko znova varno potovali, in je postalo simbol odprte in varne Evrope. »Čeprav je cepljenje ključno in naše najmočnejše sredstvo za odpravo epidemije, je za spopadanje s širjenjem koronavirusne bolezni še vedno pomembno hitro in natančno testiranje,« je po navedbah STA sporočila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides.

Covidno potrdilo je doslej koristilo že več kot 400 milijonov Evropejcev.

20 milijonov hitrih testov, ki jih je komisija za države članice nabavila v začetku tega leta, in današnja objava o dodatnih sredstvih so del zaveze, da se državljanom omogoči dostop do testov in da bodo digitalna covidna potrdila na voljo za vse, predvsem pa za osebe, ki se ne morejo cepiti, so sporočili iz komisije.

Komisar za pravosodje Didier Reynders je ob tem še sporočil, da je covidno potrdilo doslej koristilo že več kot 400 milijonov Evropejcev.

Nalaganje
Nazaj na vrh