Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija s tretjo najmanjšo plačno razliko med spoloma v letu 2020

Za vas piše:
M. M.
Objava: 08. 03. 2022 / 00:30
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2022 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija s tretjo najmanjšo plačno razliko med spoloma v letu 2020
FOTO: Pexels

Slovenija s tretjo najmanjšo plačno razliko med spoloma v letu 2020

Evropski statistični urad je ob današnjem mednarodnem dnevu žensk objavil, da je bila plačna razlika med spoloma v EU leta 2020 13 odstotkov. Slovenija ima po podatkih Eurostata tretjo najmanjšo razliko med bruto plačami moških in žensk.

Najmanjšo razliko med bruto plačami moških in žensk so imeli leta 2020 v Luksemburgu, kjer je ta znašala 0,7 odstotka. V Sloveniji so bile plače moških v primerjavi z ženskimi sodelavkami višje za 3,1 odstotka, kar našo državo uvršča na tretje mesto. Poleg držav EU so bile v primerjavo vključene še Norveška, Islandija in Švica.

Najvišja razlika v Latviji in Estoniji

Po podatkih Eurostata je imela nižjo plačno razliko med spoloma od Slovenije le še Romunija (moški so imeli 2,4 % višjo plačo), največjo vrzel pa so zabeležili v Latviji in Estoniji, kjer so imele ženske dobrih 22 oziroma dobrih 21 odstotkov nižjo plačo v primerjavi z moškimi kolegi.

Plačna vrzel se je zmanjšala

Primerjava med letoma 2012 in 2020 kaže, da se je povprečna plačna vrzel med spoloma v EU zmanjšala. Leta 2012 je znašala 16,4 odstotka, leta 2020 pa 13 odstotkov. Leta 2010 je bila plačna vrzel v Sloveniji celo samo 0,9-odstotna. Vrh je dosegla leta 2018, ko je znašala 9,3 odstotka.

Ministrova čestitka ženskam

Ob današnjem 8. marcu je čestitko predstavnicam nežnejšega spola namenil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj: »Mednarodni dan žensk ostaja dan, ko se spomnimo ekonomske, politične in socialne enakosti žensk. Letošnji praznik praznujemo v manj prijetnih okoliščinah, ki jih težko razumemo. Aktualna vojna v Ukrajini močno vpliva tudi na položaj in življenja žensk, zato se moramo letos še toliko bolj intenzivno opominjati, kako ranljive so in tudi kako pomembna je njihova vloga v družbi.

Želimo, da postane družinska politika še bolj prijazna in jim tako olajša načrtovanje življenja v prihodnosti. (Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti)

Na ministrstvu ves čas poudarjamo, da so pridobljene pravice žensk nedotakljive in dajemo poseben poudarek ukrepom, ki jim zagotavljajo boljši ter enakopravnejši položaj na trgu dela, obenem pa pripravljamo ukrepe za lažje usklajevanje poklicnega in družinskega življenja. Želimo, da postane družinska politika še bolj prijazna in jim tako olajša načrtovanje življenja v prihodnosti.

Spoštovane ženske in dekleta, ob vašem dnevu vam voščim lep in prijetnih doživetij poln praznik!«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh