Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višje plače za približno 35.000 zaposlenih

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 11. 2021 / 15:36
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2021 / 15:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višje plače za približno 35.000 zaposlenih
Plače se bodo najbolj povišale bolnišničnim medicinskim sestram. FOTO: Tatjana Splichal

Višje plače za približno 35.000 zaposlenih

Predstavniki sindikatov s področja zdravstva in socialnega varstva ter predstavniki vlade so podpisali dogovor o dvigu plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter aneksov k področnima kolektivnima pogodbama. Ob tem se bo nekoliko dvignila cena oskrbnine v domovih za starejše.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je ob podpisu dogovora povedal, da so z današnjim podpisom pokazali, da cenijo in spoštujejo napore zdravstvenih delavcev in delavcev v socialnem varstvu, ki v času covida-19 »bijejo še posebno bitko«.

»Dosegli smo cilj«

Po ministrovih besedah ta čas še niso uspeli narediti enakega koraka do vseh, a je bila že od začetka usmeritev, da najprej odpravijo razlike tam, kjer je bilo v zadnjih letih največ teženj in razlogov za odhode v zdravstvu, poroča STA. »Mislim, da smo dosegli cilj,« je dejal Poklukar in se za konstruktiven dialog ter partnerski odnos zahvalil sindikatom ter vsem sodelavcem na ministrstvu za zdravje ter ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Dogovor parafiran prejšnji teden

Dogovor o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva sta vladna in sindikalna stran parafirali minuli teden, danes pa je sledil še podpis. Plačne spremembe se nanašajo na približno 200 delovnih mest, na katerih dela približno 35.000 ljudi. Današnji podpis dogovor predstavlja višje plače za več kot 80 odstotkov zaposlenih v zdravstvu, 80 odstotkov zaposlenih v socialnem varstvu ter 40 odstotkov zaposlenih v plačni skupini J v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Dvig oskrbnin v domovih za starejše

Dvig plač bo imel tudi finančne posledice. Te ocenjene na 37 milijonov evrov za področje socialnega varstva ter 85,95 milijona evrov za področje zdravstva. Sredstva bodo med drugim zagotovljena iz državnega proračuna in zdravstvene blagajne, predviden pa je tudi dvig oskrbnin, ki se bodo zaradi višjih stroškov dela povečale v povprečju za 5,6 odstotka.

Kupi v trgovini

V bolezni in zdravju
Majice
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh