Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija se spet veseli: zlata tudi Janja Garnbret!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 08. 2021 / 14:28
Oznake: Šport, Tokio 2020
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija se spet veseli: zlata tudi Janja Garnbret!
Janja Garnbret je potrdila vlogo velike favoritinje za zlato. FOTO: Leo Žukov/IFSC

Slovenija se spet veseli: zlata tudi Janja Garnbret!

Slovenija ima peto kolajno na olimpijskih igrah v Tokiu, že tretjo najžlahtnejšega leska. Z vsemi tekmicami je namreč ob »krstu« športnega plezanja med olimpijsko družino opravila 22-letna koroška šampionka Janja Garnbret, ki je upravičila vlogo nesporne favoritinje v kombinaciji.

Že z najboljšim rezultatom kvalifikacij je nakazala, da jo zanimajo zgolj najvišja mesta. V finalu osmerice je v prvi od treh disciplin, hitrosti, ki se ji posveča najmanj, zasedla peto mesto, že po balvanih pa je prevzela vodstvo in si zagotovila najboljše izhodišče pred zadnjo disciplino, v kateri je tudi najtrofejnejša – pred težavnostjo. Pred sklepnim dejanjem je bil njen zmnožek dveh disciplin 5, zmnožek njene prve zasledovalke, Poljakinje Aleksandre Miroslaw, je bil 8, tretjeuvrščene Japonke Miho Nonaka pa 9.

Janja Garnbret pred štirimi leti ob pogovoru za revijo #Najst. FOTO: Tatjana Splichal

Poleti leta 2017 je Janja Garnbret v pogovoru za revijo #Najst na vprašanje, katere vrednote so ji starši želeli predati, odgovorila: »Da bi ostala skromna, da ne bi bila vzvišena, želita, da se trudim za dobro razumevanje z vsemi. Poleg tega želita, da pomagam ostalim, nisem sebična in sklepam prijateljstva. Družina je na prvem mestu, pomembna je tudi šola in seveda ukvarjanje s športom.«

Skoraj do vrha

Janja je v hitrosti postavila nov državni rekord, v balvanskem delu pa je bila edina, ki je osvojila vrh pri dveh balvanih. Ko je v težavnosti nastopila kot peta iz osmerice, je preplezala najvišje med vsemi finalistkami dotlej, do 37. oprimka, ni ji zmanjkalo veliko niti do vrha. Zlato bi ji lahko odvzela le še domačinka Miho Nonaka, ki je šla v steno takoj za njo, a bi morala preplezati višje kot Korošica. Vendar pa se ji to, kot izraziti specialistki za balvane, ni posrečilo, padla je že pri 21. oprimku, s čimer je slovenski adutinji odprla pot na vrh zmagovalnega odra.

Janji Garnbret sta na zmagovalnem odru družbo delali Japonki Miho Nonaka in Akijo Noguči. FOTO: zajem zaslona

Peto slovensko odličje

Tako je Janja Garnbret, ki trenira pod taktirko škofjeloškega strokovnjaka Romana Krajnika, Sloveniji zagotovila peto odličje na igrah v Tokiu: pred njo sta bila zlata že kanuist Benjamin Savšek (slalom) in kolesar Primož Roglič (kronometer), srebrna je bila judoistka Tina Trstenjak (do 63 kilogramov), bronast pa še en kolesar Tadej Pogačar (cestna dirka). Kandidati za odličje so še košarkarji, ki jih jutri ob 13. uri čaka dvoboj malega finala z Avstralci. Druga slovenska predstavnica Mia Krampl je obstala v kvalifikacijah, na 18. mestu, in se ni prebila v finale.

Koroška šampionka med poslušanjem Zdravljice. FOTO: zajem zaslona

Popolna perfekcionistka

Strokovnjaki o Janji govorijo kot o popolni perfekcionistki, nesporni zvezdi tega zelo slovenskega športa (pred njo so svetovno javnost že navduševale tudi Martina Čufar, Natalija Gros, Maja Vidmar in Mina Markovič) in zgolj v presežnikih. V steni premaguje vse ovire z lahkotnostjo, samozavestjo, širino, brezkompromisnostjo, odličnim pregledom in izjemno inteligenco. Do sebe je zelo zahtevna, pričakovanja javnosti jo težje zanihajo kot lastna pričakovanja. Predvsem pa je, kljub neverjetnim uspehom, ostala skromna, preprosta in dostopna.

Janja Garnbret je najpopolnejša športna plezalka zadnjega obdobja. FOTO: zajem zaslona

Že pri 18 letih dosegla domala vse

Še krepko mladoletna je že zmagovala v svetovnem pokalu, pri 18 letih pa je dosegla domala vse, kar je bilo na razpolago – seveda z izjemo olimpijske kolajne, saj športnega plezanja pred Tokiom ni bilo v olimpijskem koledarju. »Ne počutim se (še) kot legenda niti še nisem povsem dojela, da sem že doslej dosegla toliko. Ko sem bila mlajša, sem gledala plezalke, ki so pri 24 letih postale svetovne prvakinje, in upala, da bom tudi sama prvakinja pri njihovih letih. Potem pa se je vse zgodilo kar naenkrat, zelo hitro,« je že pred štirimi leti avtorju teh vrstic zaupala Garnbretova.

Končni rezultati ženske kombinacije: 1. Janja Garnbret (Slo) 5,00, 2. Miho Nonaka 45,00, 3. Akijo Noguči (obe Jap) 64,00, 4. Aleksandra Miroslaw (Pol) 64,00, 5. Brooke Raboutou (ZDA) 84,00 … 18. Mia Krampl (Slo).

Če ti ni prijetno, niti rezultatov ne bo

»Trmasta sem. Vseeno mi je, kaj se dogaja, tudi če mi manjka pol noge, bom tekmovala, se trudila in borila. Ta trma mi pomaga osredotočiti se na tekmah in pokazati, kaj znam,« je še poudarila mlada Korošica, ki jo naprej žene izključno ljubezen do plezanja, ki prinaša tudi dobre rezultate: »Če ti ni prijetno, niti rezultatov in uspehov ne bo. Vztrajala bom tako dolgo, dokler se bom dobro počutila. Ko se ne bom, niti rezultatov ne bo več. Za zdaj mi je prijetno, rada imam plezanje. Tudi ko ni tekem, še vedno z veseljem plezam, treniram. Tudi v skali.«

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh