Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija tudi na Expu 2025 v Osaki

Za vas piše:
M. M.
Objava: 04. 03. 2022 / 07:04
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2022 / 07:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija tudi na Expu 2025 v Osaki
FOTO: expo2025.or.jp/

Slovenija tudi na Expu 2025 v Osaki

Slovenska vlada je sklenila, da se naša država udeleži svetovne razstave Expo Osaka 2025 in pooblastila ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška za podpis izjave o nameri za sodelovanje.

Svetovna razstava bo potekala med 13. aprilom in 13. oktobrom 2025. Po napovedih organizatorjev naj bi se je udeležilo 150 držav in 25 mednarodnih organizacij, obiskalo pa naj bi jo več kot 28 milijonov ljudi.

Okvirni stroški 15 milijonov evrov

Če se bo Slovenija predstavila na samostojnem paviljonu, naj bi nas to stalo približno 15 milijonov evrov, »pri čemer ocena izhaja iz primerjave cen nastopa Slovenije na Expo Dubaj 2020 ter upoštevanja dejstva, da so cene materialov in storitev že in še bodo zrasle, višji pa bodo tudi stroški logistike zaradi oddaljenosti ter zagotovitve lastnega osebja v času izvajanja predstavitve Republike Slovenije na Expo 2025,« pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bo za leto 2023 sredstva zagotovil s prerazporeditvami v okviru svojega finančnega načrta, v letih 2024 in 2025 pa jih bo načrtoval ob pripravi proračunov v okviru razreza odhodkov ministrstva.

Osaka je tretje največje japonsko mesto, ki leži na otoku Honšu. FOTO: Wikipedia

V ospredju izzivi preživetja

Svetovna razstava v Osaki naj bi se osredotočila predvsem na izzive preživetja in način za zmanjšanje bolezni, pandemij, naravnih nesreč, pomanjkanja hrane ter drugih težav, s katerimi se sooča celotna mednarodna skupnost. »Glavne ideje Expo 2025 bodo predstavitev novih tehnologij in inovacij, ki bodo človeku pomagali v post-covid življenju in naj bi postala prelomna točka v boju človeka zoper covid-19 in začetek novega obdobja, nove družbe prihodnosti.« Organizatorji ob tem želijo omogočiti popolno možnost virtualnega ogleda razstave.

Tri območja, tri podteme

Kot še dodajajo na ministrstvu, bo celotno razstavišče obsegalo tri območja, ki bodo predstavljala tri podteme, to so reševanje življenj, omogočanje življenj in povezovanje življenj, s paviljoni za uradne udeležence.


Nalaganje
Nazaj na vrh