Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Počivalšek na odprtju slovenskega paviljona na EXPO 2020

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 10. 2021 / 20:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2021 / 20:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Počivalšek na odprtju slovenskega paviljona na EXPO 2020
Slovenski paviljon je tudi uradno odprl vrata. FOTO: Aleš Osvald

Minister Počivalšek na odprtju slovenskega paviljona na EXPO 2020

Po včerajšnjem prihodu v Dubaj, ogledu slovenskega paviljona in obisku večerne otvoritve srbskega paviljona na največji svetovni razstavi EXPO 2020 je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek danes na slovenskem paviljonu odprl poslovni forum z okroglo mizo na temo biodiverzitete, nato pa je paviljon tudi uradno odprl vrata.

Popoldne je na slovenskem paviljonu sprejel podpredsednika Evropske komisije Josepa Borrella, si ogledal drugi največji paviljon na razstavi – Savdske Arabije –, se na brazilskem paviljonu srečal s tamkajšnjim ministrom za turizem Gilsonom Machadom Netom, ob 18. uri pa uradno odprl slovenski paviljon in čestital celotni ekipi za izjemno delo: »V tem futurističnem okolju je moj optimizem, da nam bo skupaj uspel resničen zelen in digitalen prehod, toliko večji.«

Zelena simbolizira Slovenijo

Počivalšek je poudaril, da že fasada paviljona nakazuje usmeritev našega razvoja, saj zelena simbolizira Slovenijo, slovensko naravo in gospodarstvo: »Prehod v nizkoogljično krožno gospodarstvo ni več le izbira, temveč je obveza za našo prihodnost. Obveza in obenem priložnost za prehod v višjo gospodarsko rast, nove poslovne modele, trge, delovna mesta in tehnološki razvoj.«


Digitalni spominki

Predstavil je tudi pionirski projekt Slovenije, ki je plod sodelovanja Javne agencije Spirit Slovenija in Tehnološkega parka Ljubljana: digitalne spominke, ki jih bodo ob slovenskem paviljonu delili obiskovalcem. Ti predstavljajo zbirko digitalnih eksponatov, razglednic in 3D modelov izdelkov slovenskega gospodarstva, hkrati pa vsak spominek vsebuje tudi nezamenljive žetone NFT s spominsko vrednostjo. Enega takih digitalnih spominkov je ministru predal generalni komisar Slovenije za EXPO Matic Volk.

ZAE zanimivi za slovenska podjetja

Pred vrnitvijo v domovino se bo jutri Počivalšek sestal še z ministrom za gospodarstvo ZAE al-Marrijem. ZAE so namreč z majhnim, a zelo raznolikim trgom izjemno zanimivi tudi za slovenska podjetja. Minister je na današnjem odprtju poudaril priložnosti za izvoznike v številnih panogah in kot močan razvojni moment izpostavil odločitev družbe Fly Dubai, da trikrat tedensko zagotavlja neposredno letalsko povezavo med Ljubljano in Dubajem.

Vidnejša slovenska podjetja

Ministra Zdravka Počivalška v Dubaju spremljajo tudi vidnejša slovenska podjetja na področju zelenega in krožnega gospodarstva, tudi sicer pa bodo sestave poslovnih delegacij, ki bodo obiskale EXPO 2020 Dubaj, sovpadale s programskimi predstavitvami in razstavljavci na slovenskem paviljonu.

Kupi v trgovini

Sodobno gospodarstvo 3
Šolski
34,30€
Nalaganje
Nazaj na vrh