Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija vložila resolucijo o zgodnji preventivi na področju drog

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 02. 2022 / 13:38
Oznake: Mladi, Starši, Zdravje, Šola
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2022 / 13:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija vložila resolucijo o zgodnji preventivi na področju drog
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Slovenija vložila resolucijo o zgodnji preventivi na področju drog

Slovenija je kot nova članica OZN Komisije za droge danes vložila resolucijo, s katero mednarodno skupnost poziva k nadaljnjim okrepljenim naporom za preprečevanje uporabe prepovedanih drog, še posebej med otroci in mladino.

Z letošnjim letom je Slovenija postala članica OZN Komisije za droge (CND), ki zaseda na Dunaju. Gre za prvo članstvo Slovenije v tej Komisiji, ki obravnava stanje na področju prepovedanih drog v svetu in sprejema ukrepe za globalno zmanjšanje povpraševanja in ponudbe prepovedanih drog, pravijo na ministrstvu za zdravje.

Podpora EU in drugih držav

Kot pojasnjujejo, je Slovenija 14. februarja vložila resolucijo o zgodnji preventivi, ki jo bo Komisija za droge obravnavala na 65. zasedanju med 14. in 18. marcem 2022. »Gre za eno prvih resolucij v sistemu Organizacije združenih narodov (OZN), ki jo vlaga naša država.« Pobudo o resoluciji je že podprla EU, »pri vložitvi besedila pa so se nam pridružile še Francija (predvidoma še: Japonska, Mehika in Nigerija).«

Komisija bo resolucijo obravnavala na svojem 65. zasedanju sredi marca letos.

Napor za preprečevanje uporabe prepovedanih drog 

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob vložitvi povedal: »Z vsebino Resolucije o zgodnji preventivi želimo mednarodno skupnost pozvati k nadaljnjim okrepljenim naporom za preprečevanje uporabe prepovedanih drog, zlasti med otroki in mladino. Države članice želimo spodbuditi, naj z medsektorskim in več-disciplinarnim pristopom zagotovijo zadostno podporo in sredstva za pristope zgodnjega preprečevanja uporabe prepovedanih drog v obdobju otroštva ter zgodnjega odraščanja.«

Z vsebino Resolucije o zgodnji preventivi želimo mednarodno skupnost pozvati k nadaljnjim okrepljenim naporom za preprečevanje uporabe prepovedanih drog, zlasti med otroki in mladino. (Janez Poklukar, minister za zdravje)

Razvijanje različnih veščin

Slovenija države članice z resolucijo hkrati poziva k razvijanju vseh ukrepov ter aktivnosti, ki temeljijo na znanstvenih dokazih, vključno s sistematičnim vključevanjem intervencij socialnega in čustvenega učenja (SEL) v vseh okoljih, kjer se nahajajo otroci in mladina. »Razvijati je treba tudi usposabljanja glede ustreznih vedenjskih, socialnih in čustvenih veščin, zlasti v družinskih in tudi starševskih skupnostih,« je dodal minister Poklukar.

Oblikovanje posebne strokovne skupine

Kot so poudarili na ministrstvu za zdravje, z resolucijo »predlagamo tudi oblikovanje posebne strokovne skupine v okviru Urada OZN za droge in kriminal (UNODC), ki naj na podlagi uveljavljenih Mednarodnih standardov za preventivno delo izoblikuje dodatne usmeritve in podlage za učinkovito zgodnjo preventivo na področju drog.«

Razvijati je treba tudi usposabljanja glede ustreznih vedenjskih, socialnih in čustvenih veščin, zlasti v družinskih in tudi starševskih skupnostih(Janez Poklukar, minister za zdravje)

Preventiva se začne zelo zgodaj 

Zgodnja preventiva na področju drog predstavlja ukrepe in druge aktivnosti, ki preprečujejo, da bi prišlo do uporabe drog ali drugega ogrožajočega življenjskega sloga. »Začne se zgodaj, z opolnomočenem bodočih staršev z učenjem socialnih in čustvenih veščin in neprestanim izobraževanjem, pri otrocih pa se z aktivnostmi že v najzgodnejšem otroštvu krepi občutke čustvene sprejetosti in socialne vključenosti.« Zato je za najboljše rezultate v vse ukrepe potrebno vključevati institucije, od šol za starše, jasli, vrtce, osnovne šole, in posameznike ter skrbeti za stalno usposabljanje zaposlenih, še dodajajo na ministrstvu.

Kupi v trgovini

V svetu omame Droga na Slovenskem
Osebna rast
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh