Zapri
Iskanje

Alkohol in vožnja se izključujeta

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 12. 2021 / 18:53
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2021 / 19:08
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Alkohol in vožnja se izključujeta

Alkohol in vožnja se izključujeta
FOTO: Tatjana Splichal
Danes se začenja tretja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki bo potekala do 12. decembra 2021.

Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo in nevladnimi organizacijami. Zaradi zlorabe alkohola je do konca novembra na slovenskih cestah prišlo do 1277 prometnih nesreč, 631 telesnih poškodb, žal pa je ugasnilo tudi 33 življenj, so na današnji novinarski konferenci izpostavili na Javni agenciji RS za varnost prometa.

Smrtnih žrtev za dobro četrtino več

Kljub temu, da je bilo letos le en odstotek več prometnih nesreč zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola, pa je bilo smrtnih žrtev za kar 27 % več. »V prvih petih mesecih letošnjega leta (1. 1. – 31. 5.) je zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola umrlo 7 oseb, nato pa v pol leta kar 26 (1. 6. -27. 11.). Povprečna stopnja med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč letos zanaša 1,42 promila, med smrtnimi prometnimi nesrečami pa 1,39 promila,« pojasnjujejo na agenciji in dodajajo, da so bili vsi povzročitelji smrtnih prometnih nesreč moški. »Izstopajo povzročitelji od 45-54 in od 55-64 let, vozniki osebnih avtomobilov in motornih koles. Zaradi povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola v dovoljeni meji (med 0,01 in 0,5 promila) alkohola v krvi, je letos umrlo 5 oseb.«

Med vzroki za nastanek smrtnih prometnih nesreč pri alkoholiziranih povzročiteljih prednjačita neprilagojena hitrost (17 umrlih) in nepravilna stran/smer vožnje (12 umrlih).

Alkohol in udeležba v prometu se izključujeta

Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar je opozoril, da je december tradicionalno povezan s praznovanji, a alkohol in udeležba v prometu se povsem izključujeta. »Prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola, praviloma prinašajo težke poškodbe, invalidnost, smrt in zaznamujejo premnoge družine. Pod vplivom alkohola in drog mislite, da vozite bolje, kot dejansko. Temu sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni. Alkohol pa ni »kriv« za prometno nesrečo. Odgovoren je človek, ki se alkoholiziran usede za volan in nesrečo povzroči.«

Bodite 0.0 voznik in tako izkazujte tudi spoštovanje do požrtvovalnega dela predanih ljudi v zdravstvu. Ravnajte odgovorno in spoštljivo, naj bodo ceste prostor solidarnosti in ne objestnega ravnanja(Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa)

Trezni za volan

Vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun je pojasnil, da je v zadnjem obdobju delež prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci prometnih približno 10 odstotkov. »Kar vsaka tretja smrtna prometna nesreča se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vse voznike zato pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivamo tudi kolesarje in pešce!«

Namen poostrenega nadzora je, da v sodelovanju z drugimi subjekti prispevamo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšanju števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi k zmanjšanju števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu. (Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije)

Povečano število policistov

Kot je dejal Kapun, bo do 12. decembra na številnih cestnih relacijah po državi opaziti povečano število policistov, ki bodo preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. »Poostrene kontrole bodo potekale ob različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah. Preizkus alkoholiziranosti bodo policisti odredili tudi vsem kršiteljem hujših prekrškov (visoka prekoračitev hitrosti, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti itd.).«


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh