Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska bakla prekrižarila naše občine

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 07. 2021 / 08:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2021 / 09:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska bakla prekrižarila naše občine
Svojo pot je bakla sklenila na Ravnah na Koroškem. FOTO: Jure Banfi

Slovenska bakla prekrižarila naše občine

Ko je v Tokiu zagorel olimpijski ogenj, je slovenska bakla prispela v zadnjo izmed 212 slovenskih občin in s tem v slabih treh mesecih zaključila svojo pot v okviru projekta Olimpijskega komiteja Slovenije.

Slovenska bakla je svoje »križarjenje« po Sloveniji zaključila tam, kjer se je pred tremi meseci »rodila« - na Ravnah na Koroškem. Od tod je nato začela nabirati metre in kilometre do končnega cilja.

V 82 dneh v 212 slovenskih občinah

Bakla je v 82 dneh obiskala vseh 212 občin v Sloveniji. Ustavila se ni zgolj v Moravčah. 

Prav povsod je bila plamenica iz recikliranega jekla in bukovega lesa prisrčno sprejeta, četudi so nekatere občine vložile ogromno napora in idej v izvedbo teka, spet drugje je bil obisk bolj enostaven in hiter, a vseeno prijeten. (OKS)

Slovenska bakla je nastala v jeklarni SIJ Metal na Ravnah na Koroškem. FOTO: OKS

Bakla je bila nekajkrat izpostavljena vremenskim izzivom. Maja je bila velikokrat premočena, junija ob vročinskem valu prepotena, toda niti silovit veter v Goriških brdih niti toča v velikosti frnikol med porabskimi Slovenci nista njej ali njenim nosilcem prišla do živega. »Tako je bakla Slovenijo spoznavala z različnimi oblikami prevoza. Bila je v avtu, na tovornjaku, traktorju, vozu, kočiji, smučeh, pa tudi na vlaku, v letalu in padalu.« 

Redna gostja popotovanja slovenske bakle je bila zlata olimpijka Urška Žolnir Jugovar, ki je na pobudo OKS-ZŠZ prevzela naziv ambasadorke projekta in je po vseh koncih Slovenije z baklo pretekla kar nekaj kilometrov.

Slovenska bakla skozi nekaj številk

Baklo je v slabih treh mesecih ponosno nosilo 9.330 posameznikov, ki so skupaj z njo pretekli 7118 kilometrov. Na poti je bila 82 dni. Najmlajši nosilec bakle je bil star le 28 dni (bil je v maminem naročju), najstarejša nosilka pa šteje častitljivih 92 let. 

Več fotoutrinkov z različnih krajev po Sloveniji, ki jih je obiskala bakla, lahko najdete tukaj


Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh