Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska filharmonija v novo sezono z oratorijem Stvarjenje

Za vas piše:
M. M.
Objava: 10. 09. 2022 / 08:11
Oznake: Družba, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2022 / 08:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska filharmonija v novo sezono z oratorijem Stvarjenje
Belgijski dirigent Bart Van Reyn. FOTO: Arhiv Slovenske filharmonije

Slovenska filharmonija v novo sezono z oratorijem Stvarjenje

Slovenska filharmonija bo v četrtek, 15. septembra, ob 19.30 uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s Haydnovim oratorijem Stvarjenje odprla novo koncertno sezono.

Zbor in Orkester Slovenske filharmonije bosta pod vodstvom belgijskega dirigenta Barta Van Reyna izvedla eno največjih vokalno-instrumentalnih mojstrovin vseh časov, oratorij Stvarjenje skladatelja Josepha Haydna. Filharmonikom se bodo pridružili priznani tuji pevski solisti Liesbeth Devos (sopran), Peter Gijsbertsen (tenor) in James Newby (bariton).

Navdih med potovanji po Angliji

Kot piše v predstavitvi dela, je Joseph Haydn (1732–1809) v oratoriju Stvarjenje uglasbil eno najbolj znanih bibličnih zgodb o stvarjenju sveta. Libreto za delo je napisal skladateljev mecen, baron Gottfried van Swieten, s katerim sta pogosto umetniško sodelovala. Haydn je navdih za delo dobil med svojimi potovanji po Angliji, kjer se je srečal z mogočnimi oratoriji Georga Friedricha Händla.

Haydnov oratorij danes velja za prvo univerzalno glasbeno delo, ki je namenjeno tako glasbenim poznavalcem kot tudi širšemu občinstvu.

Oratorij takoj prevzel poslušalce

Tako je med letoma 1796 in 1798 ustvaril monumentalno življenjsko delo, ki je že ob krstni izvedbi izjemno navdušilo poslušalce. V njem je združil raznolike glasbene smernice s konca 18. stoletja in začrtal pot romantičnemu oratoriju. Ob krstni izvedbi oratorija je dunajski novinar Joseph Richter zapisal: »Težko je verjeti, da lahko zgolj človeška pljuča, strune in opna ustvarijo takšne čudeže /... /. Gledališča še nikoli nisem zapustil tako zadovoljen in celo noč sem sanjaril o stvarjenju sveta.«

Kaj prinaša nova abonmajska sezona? Vse informacije so na voljo tukaj.

Koncert Stvarjenje je del Vokalno-instrumentalnega programa – VIP, namenjenega obujanju veličastnih del iz glasbene zakladnice, v katerih sta združena zbor in orkester.

Filharmonična hit parada

Kdor še nima abonmaja, lahko to in naslednjo soboto obišče njihovo stojnico na ljubljanski tržnici in opravi nakup. »Veseli bomo tudi naših zvestih poslušalcev, saj zaposleni v Slovenski filharmoniji skupaj s Tilnom Artačem vabimo na prijetno druženje, ki ga bomo popestrili s številnimi presenečenji in glasbo v živo,« poudarjajo v Slovenski filharmoniji.


Nalaganje
Nazaj na vrh