Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska karitas za razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v Srbiji

Za vas piše:
Jana Lampe
Objava: 17. 06. 2022 / 13:58
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2022 / 14:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska karitas za razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v Srbiji
Sodelujoči v projektu, ki poteka pod okriljem Slovenske karitas. FOTO: Jana Lampe

Slovenska karitas za razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v Srbiji

V okviru projekta Razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v JV Srbiji, ki poteka še do letošnjega oktobra, so slovenski partnerji ženskam v Srbiji poleg dobrih praks podelili tudi pasterizator.

»Prej smo ozimnico izdelkov iz sadja in zelenjave delale samo za svoje domače. Preko tega projekta smo dobile možnost tudi za različna usposabljanja, kot o e-trženju. Prišla je korona. S pomočjo znanj v projektu nam je uspelo, da smo v tem času našle kupce tudi preko interneta. So zadovoljni . Sedaj se počutimo koristnejše v naši družini. Veliko mi pomeni, da tudi sama sedaj zaslužim denar. V projekta sem dobila tudi nove prijatelje,« je dejala Džemina Nikolić, ena izmed 62 žensk iz občin Knjaževac, Aleksinac in Ražan v jugovzhodni Srbiji, ki je vključena v triletni razvojni projekt Slovenske karitas z naslovom »Razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v JV Srbiji«.

Cilj projekta je profesionalizirati proizvodnjo in prodajo izdelkov iz sadja in zelenjave. FOTO: Jana Lampe

Pomoč brezposelnim kmečkim ženskam

Glavni cilj tega projekta je profesionalizirati proizvodnjo in prodajo izdelkov iz sadja in zelenjave brezposelnih kmečkih žensk iz občin Knjaževac, Aleksinac in Ražan v jugovzhodni Srbiji z namenom, da bi povečale svoj zaslužek in omogočile dostojnejše preživetje družinam.

Projekt se izvaja od 2020 in poteka še do letošnjega oktobra. Sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS in več slovenskih partnerjev, ki so skupaj s predstavnico Slovenske karitas v maju letos odšli na terenski obisk v Srbijo.

Udeleženci konference v Srbiji. FOTO: Jana Lampe

Občina Kočevje bi izdelke ponujala tudi v Sloveniji

Predstavniki partnerskih občin Kočevje, Razkrižje ter Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, so na konferenci, ki je potekala 25. maja v Knjaževcu v organizaciji lokalnega partnerja Caritas beogradske nadbiskupije, predstavnikom občin iz jugovzhodne Srbije ter ženskam iz občin Knjaževac, Ražanj in Aleksinac, ki so predelovalke sadja in zelenjave in so vključene v projekt, predstavili dobre prakse kmetijskih pridelovalcev iz Slovenije. Občina Kočevje je ob tem izrazila interes, da bi izdelke srbskih žensk, ki jih v Sloveniji ne izdelujemo tradicionalno, kot so ajvarji in podobno, prodajala tudi na slovenskem trgu v njihovi zadrugi Zakladnica Kočevske in bi s tem zaslužkom lahko trajnostno omogočali še bolj dostojno preživetje teh žensk in njihovih družin.

Obisk žensk na domu. FOTO: Jana Lampe

Zahvala udeleženk

Predstavljene so bile tudi dobre prakse pridelovalcev iz Srbije. Glavni namen je bil, da se ob tem spodbudi občine iz tega območja, da bi več pozornosti in tudi proračunskih sredstev namenile razvoju ženskega podjetniška v kmetijstvu, saj so to zelo revna območja, ženske so večinoma brezposelne in se ukvarjajo s predelavo domače hrane, kar pa je pogosto le samooskrba, ni pa možnosti za dodatni zaslužek.

»Veliko nam pomeni projekt slovenske Vlade in Karitasa, ker smo se žene preko njega opolnomočile, veliko smo se naučile in videle. To niso bila samo predavanja, dobile smo belo tehniko, gradbeni material, etikete, analize kvalitete naših izdelkov iz sadja in zelenjave ... Veliko nam pomeni tudi ta konferenca ob zaključevanju projekta in upamo, da nadaljujemo sodelovanje, tudi z občinami Kočevje in Razkrižje, ki smo jih obiskale v Sloveniji..." so bile besede Radice Babić, predsednice društva Korman iz občine Aleksinac, v času našega terenskega obiska.

FOTO: Jana Lampe

Inovativni pasterizator

Z nami je bil tudi Marjan Juvan, direktor podjetja Talisman Tehnologija d.o.o. iz Bobovka pri Kranju, ki je za projekt skupaj s timom svojega podjetja izdelal inovativni pasterizator za pasterizacijo izdelkov iz sadja, zelenjave. To je donacija podjetja Talisman k projektu. Uporabljale ga bodo ženske v Knjaževcu, kjer je občina odstopila in obnovila prostore za proizvodnjo linijo predelave domače hrane, da bo delo potekalo lažje in kvalitetnejše ter v večjem obsegu.

Direktor podjetja je v času obiska predstavil na konferenci delo podjetja, instaliral stroj v prostore občine v Knjaževcu, kjer bodo imele ženske sedaj v zahvalo temu projektu malo proizvodno linijo, in prenesel znanje o njegovi uporabi.

Dogajanje tega obiska in rezultate projekta z izjavami žensk, ki so vključene v projekt, je v objektiv kamere ujel novinar Branko Vrabec za oddajo Ljudje in zemlja na RTV Slovenija regionalni program Koper, ki je ravno tako partner projekta.

Marjan Juvan in inovativni pasterizator. FOTO: Jana Lampe

180 tisoč evrov vreden triletni projekt

S slovenskimi predstavniki smo se srečali tudi predstavnikom Veleposlaništva Republike Slovenije v Beogradu, z gospodom Dejanom Vladičem, in beograjskim nadškofom msgr. Stanislavom Hočevarjem, katerima smo predstavili namen obiska in skupno sodelovanje.

Ob zaključevanju triletnega projekta, ki je v skupni vrednosti preko 180.000 evrov, smo na Slovenski karitas veseli, da se je življenje vključenih žensk iz vseh treh občin spremenilo na bolje. Sedaj imajo boljše pogoje za delo, delajo kvalitetnejše proizvode, več zaslužijo, tudi v družini njihov glas več šteje ... Nasmeh na njihovih obrazih pa pove vse.

Srečanje z beograjskim nadškofom msgr. Stanislavom Hočevarjem. FOTO: Jana Lampe

Nalaganje
Nazaj na vrh