Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska karitas: »Za trpeče v Ukrajini zbranih več kot 3 milijone evrov«

Za vas pišejo:
Slovenska Karitas, K.Zu
Objava: 25. 02. 2023 / 07:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2023 / 13:51
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slovenska karitas: »Za trpeče v Ukrajini zbranih več kot 3 milijone evrov«

Slovenska karitas: »Za trpeče v Ukrajini zbranih več kot 3 milijone evrov«
Ljudje v tej mrzli zimi potrebujejo hrano in ostale potrebščine. FOTO: Caritas Spes Ukrajina
Slovenska karitas je za humanitarno pomoč prizadetim z vojno v Ukrajini v prvem letu zbrala 3.390.066 evrov. Od tega je bilo darovanih 2.422.147 evrov v finančni obliki, v materialni obliki pa pomoč v vrednosti 673.981 evrov s strani številnih posameznikov in podjetij. 293.939 evrov je prispevalo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS preko humanitarnega strateškega partnerstva.

S pomočjo te velike solidarnosti Slovencev in Slovenije je Slovenska karitas v enem letu v sodelovanju s Karitas Spes Ukrajina v Ukrajino odposlala 29 humanitarnih pošiljk s 416 ton materialne pomoči, predvsem s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, sanitetnim in medicinskim materialom in zdravili. 

Ostala zbrana sredstva so bila nakazana za izvedbo humanitarnih projektov Karitas v Ukrajini.

FOTO: Caritas Spes Ukrajina

»Leto vojne je močno zaznamovalo ukrajinski narod z bolečino, trpljenjem, strahom in vprašanjem, koliko bodo še morali trpeti, preden bodo lahko živeli v miru. Ob tej obletnici, bi se v imenu Karitas Spes Ukrajina rada posebej zahvalila celotni ekipi Slovenske karitas in vsem Slovencem, ki ste z nami od prvega dne vojne in ste z neizmerno velikodušnostjo, solidarnostjo, molitvami in različnimi pobudami, lajšali vse to trpljenje. Iskreno čutimo, da ste del tega naroda, saj v Ukrajini ni regije, ki se je Slovenija ne bi dotaknila,« je dejala Mira Milavec, sodelavka Karitas Spes Ukrajina v sodelovanju s katero je Slovenska karitas realizirala večina pomoči v Ukrajini.

FOTO: Caritas Spes Ukrajina

Celotna mreža Caritas Internationalis pa je za pomoč najranljivejšim, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini, skupaj posredovala 135 milijonov evrov za pomoč v Ukrajini in beguncem v sosednjih državah. 

S temi sredstvi je nujna humanitarna pomoč Karitas v prvem letu vojne v Ukrajini dosegla več kot 5,3 milijone ljudi s hrano, higienskimi in drugimi potrebščinami, s pomočjo pri preseljevanju na varna območja in namestitvijo razseljenih, s psihosocialno pomočjo, pomočjo pri šolanju otrok, z zagotovitvijo materiala za bolnišnice, pri prvih obnovah zgradb, s pečmi na drva, generatorji in drugo pomočjo.

»Velikokrat ti ljudje preprosto potrebujejo le objem.« FOTO: Caritas Spes Ukrajina 

Vsak človek ima svojo zgodbo

»V eni izmed Ukrajinskih vasi na območju Dnipra, ki je v bližini frontne linije, je pred vojno živelo 5.000 ljudi, sedaj jih le 300. To so starejši ljudje, ki ne bodo šli nikamor. Karitas Ukrajina je tam in jim pomaga s paketi s hrano, higienskimi pripomočki in drugo pomočjo. Velikokrat pa ti ljudje preprosto potrebujejo le objem. Vse skupaj je velika pomoč za njih. Moramo nadaljevati z njo, po koncu vojne pa ljudem pomagati obnoviti njihova življenja. Ko imamo vso to pomoč s strani mreže Caritas Inetrnationalis, čutimo, da nismo sami,« je dejala Mila Leonova, sodelavka za zunanje odnose, Karitas Ukrajina iz Dnipra.

FOTO: Caritas Spes Ukrajina

Med darovalci 235 slovenskih podjetij 

Finančno in materialno pomoč so darovali številni posamezniki in tudi 235 slovenskih podjetij. Med njimi je bilo tudi podjetje Krka d.d. iz Novega mesta, ki je darovala zdravila v vrednosti 200.000 evrov ter SBC – Klub Slovenskih podjetnikov, ki so zagotovili pomoč za razseljene otroke v centrih Karitas znotraj Ukrajine v vrednosti 60.260 evrov in organizirali 2 pošiljki v Ukrajino.

FOTO: Caritas Spes Ukrajina

Potrebe pa so še vedno ogromne, zato Slovenska karitas še naprej prosi za solidarnost.

Darujete lahko na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, 

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Pomoč Ukrajini

Sklic: SI00 870

BIC banke: LJBASI2X

Koda namena: CHAR

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom UKRAJINA5 in UKRAJINA10 na 1919

Nalaganje
Nazaj na vrh

Iščete duhovne vaje zase ali za svoje otroke?

Podarjamo vam Vodnik po duhovnih vajah 2023.

Kliknite tukaj

Close