Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska molitev – od Oljske gore do Kalvarije [FOTO]

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 18. 11. 2022 / 06:16
Oznake: Maša, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2022 / 06:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska molitev – od Oljske gore do Kalvarije [FOTO]
Tretji dan so romarji hodili za Gospodom po pobočju Oljske gore in jeruzalemskih ulicah. FOTO: Ksenja Hočevar

Slovenska molitev – od Oljske gore do Kalvarije [FOTO]

V organizaciji Družinine agencije Trud je med 15. in 23. novembrom na romanju v Sveti deželi skupina 38 Slovencev. Tretji dan smo hodili za Gospodom po pobočju Oljske gore in jeruzalemskih ulicah.

Plošča z očenašem v slovenščini. FOTO: Ksenja Hočevar

Pod bogatim duhovnim in izjemnim strokovnim vodstvom Francija Petriča smo romarji tretji dan stopali po poti trpljenja Jezusa Kristusa – od pobočja Oljske gore, vrta Getsemani s tisočletnimi oljkami in cerkve Gospodovega trpljenja, obiskali votlino izdajstva, premišljevali križev pot po znameniti Via Dolorosi ... do Golgote – bazilike Božjega groba in Kalvarije.

Maša v cerkvi Dominus flevit, ki je pozidana v obliki solze na mestu, kjer je Gospod jokal nad usodo Jeruzalema. Od oltarja je skozi okno lep pogled na Jeruzalem. FOTO: Ksenja Hočevar

Na pobočju Oljske gore smo molili še v karmeličanskem samostanu očenaša, ki stoji na kraju, kjer je Jezus naučil učence moliti – keramične plošče z molitvijo očenaša v jezikih več kot 100 narodov so na stenah samostanskega obzidja, križnega hodnika in kapele, v slednji je tudi plošča z očenašem v slovenščini. Postavili so jo ob romanju škofa Jegliča v Sveto deželo leta 1910.

Cerkev Marijinega groba, kjer naj bi bilo pokopano Marijino telo, dokler ni bilo vzeto v nebeško slavo. FOTO: Ksenja Hočevar

Vrhunec dneva je bila maša v cerkvi Dominus flevit, ki je pozidana v obliki solze na mestu, kjer je Gospod jokal nad usodo Jeruzalema. Od oltarja je skozi okno lep pogled na Jeruzalem.

Bazilika Božjega groba. FOTO: Ksenja Hočevar

Na poti po pobočju Oljske gore in ulicah Jeruzalema – v mesto smo vstopili pri Levjih vratih in zvečer izstopili pri Jafskih – smo se ustavili še v podzemni cerkvi Marijinega groba, kjer naj bi bilo pokopano Marijino telo, dokler ni bilo vzeto v nebeško slavo. V starem delu Jeruzalema pa cerkev sv. Ane – po starem izročilu naj bi se na mestu kripte pod cerkvijo Joahimu in Ani rodila Marija, v njeni neposredni bližini pa še kopel ozdravljenja Betesda, kraj, kjer je Odrešenik, kot poroča evangelist Janez, ozdravil mrtvoudnega: »Vstani, vzemi svoja nosila in hodi« (Jn 5, 8-9).

Utrinki v spodnji fotogaleriji Ksenje Hočevar. 

Kupi v trgovini

Elija v Jeruzalemu
Proza
19,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh