Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska pesem na evharističnem kongresu v Budimpešti

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 10. 09. 2021 / 15:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2021 / 16:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska pesem na evharističnem kongresu v Budimpešti
Mešani pevski zbor Avgust Pavel iz Gornjega Senika se je z veseljem odzval povabilu organizatorjev. FOTO: Marjan Pogačnik

Slovenska pesem na evharističnem kongresu v Budimpešti

Na evharističnem kongresu v veliki dvorani razstavišča v Budimpešti je danes med mašo zadonela slovenska pesem: mešani pevski zbor Avgust Pavel iz Gornjega Senika je zapel darovanjsko pesem Darujemo Gospod.

Kot je povedal zborovodja Ciril Kozar, so se z veseljem odzvali povabilu organizatorjev. »Vsekakor je peti pred toliko ljudmi nekaj posebnega, sploh za tiste, ki so verni,« je dejal. Po njegovih besedah niso pričakovali, da bo toliko ljudi navzočih še pred koncem tedna, ko bo evharistični kongres dosegel vrhunec.

Družinin novinar in urednik Marjan Pogačnik poroča neposredno z Evharističnega kongresa v Budimpešti.

Večina članov zbora, ki sicer nastopa na različnih koncertih, v Šentvidu pri Stični, v Porabju, Prekmurju, na božičnih koncertih in občasno pri slovenski maši v Budimpešti, prepeva tudi v cerkvenem zboru na Gornjem Seniku in v Števanovcih.

Česa takega ne doživiš vsak dan, to je bil res velik trenutek.

»Česa takega ne doživiš vsak dan, to je bil res velik trenutek,« je povedala pevka Biserka Bajzek, ki se spominja še drugega podobnega nastopa v skupnem zboru pri maši Janeza Pavla II. v Mariboru.

Z organizatorji, ki so vsak dan v tednu za eno pesem pri maši povabili zbore različnih narodnosti, se je za nastop dogovorila Erika Köles Kisszastopnica slovenske narodnosti in vodja pododbora za šolstvo, kulturne in cerkvene zadeve v madžarskem parlamentu. »Ta nastop mi veliko pomeni. Med pevci je tudi moja nekdanja sošolka. Učil naju je nekdanji dolgoletni župnik na Gornjem Seniku János Kühar, znan pa je zlasti po stavku: 'Slovenci smo bili, Slovenci smo, Slovenci naj ostanejo tudi naši otroci.' Naučil nas je tudi himno, napisano za evharistični kongres leta 1938.«

Slovenci smo bili, Slovenci smo, Slovenci naj ostanejo tudi naši otroci.

Kot je povedala Köles Kiss, je bila v sredo, ko so se udeleženci evharističnega kongresa udeležili župnijski maš po Budimpešti, v cerkvi sv. Ane slovenska maša, ki se je je udeležilo okoli 110 Slovencev, od tega 45 iz Porabja. Daroval jo je župnik Ferenc Merkli, somaševali pa so Krisztián Óra, Dejan Horvat, Imre Bodorkós in Tibor Tóth, navzoč pa je bil diakon Agos Rátz. Prepeval je cerkveni zbor iz Števanovec.

Slovenci z Gornjega Senika in iz Monoštra se bodo udeležili tudi nedeljske maše, ki jo bo na Trgu herojev v Budimpešti daroval papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh