Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska prosvetna zveza: Koroški koledar 2024

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 25. 01. 2024 / 09:08
Oznake: Družba, Knjiga
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2024 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska prosvetna zveza: Koroški koledar 2024
Predstavitev novega knjižnega daru Slovenske prosvetne zveze iz Celovca v dvorani Slovenske matice v Ljubljani: Ignacija Fridl, Lidija Golc in Klasja Kovačič. FOTO: Ivo Žajdela

Slovenska prosvetna zveza: Koroški koledar 2024

Slovenska prosvetna zveza iz Celovca je v knjižnem daru za leto 2024 izdala Koroški koledar 2024, literarno revijo Rastje in slikanico za otroke.

Predstavitev novega knjižnega daru Slovenske prosvetne zveze iz Celovca v dvorani Slovenske matice v Ljubljani: Lidija Golc in Klasja Kovačič (uredila je Koroški koledar 2024). FOTO: Ivo Žajdela

Novi Knjižni dar Slovenske prosvetne zveze iz Celovca so predstavili 11. decembra 2023 v dvorani Slovenske matice v Ljubljani. Koroški koledar 2024, ki ga je uredila Klasja Kovačič in ga tudi predstavila, se tradicionalno posveča kulturi spominjanja in zgodovini.

Naj izpostavim nekaj prispevkov. Zgodovinarka Brigitte Entner piše o prvem Freislerjevem procesu v Celovcu in o tistih, ki jih je ta nacistični »sodnik« »obsodil« na smrt. Emil Krištof je prikazal deset umetniških pristopov za novo »kulturo spominjanja« na Koroškem. Andraž Šinkovec je komunističnega pesnika Karla Destovnika - Kajuha prikazal skozi precej domišljijski strip, ki ga je o njem narisal Zoran Smiljanić. Sebastjan Trampusch je predstavil tednik Novice, ki ga koroški Slovenci 20 let izdajajo v Celovcu. Simon Urban piše o stotih letih študentskega kluba na Dunaju (1923–2023), kjer se v zadnjih letih gredo levičarski aktivizem.

Revija Rastje 17

Raznolikost almanaha Rastje je v besedilnih vrstah, od lirike do esejev, od proze do literarne kritike, in seveda tudi po avtoricah in avtorjih, od njihovih prvih korakov v javnost prek natečaja Pisana pomlad do novih objav uveljavljenih ustvarjalk in ustvarjalcev prek vseh generacij.

Letošnja otroška (dvojezična) knjiga ima naslov Miša odkriva črke / Miša entdeckt die Buchstaben, napisala jo je Simona Rovšek. To je zgodba o miški Miši, ki odkriva črke in potuje po galaksiji Č.R.K.


Nalaganje
Nazaj na vrh