Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska skupnost v ZDA že proslavlja dan državnosti

Za vas piše:
J. P.
Objava: 13. 06. 2024 / 08:29
Oznake: Praznik, Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2024 / 09:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska skupnost v ZDA že proslavlja dan državnosti
Folklorna skupina Kres na obeležitvi dneva državnosti v Clevelandu. FOTO: FB Slovenian Consulate General in Cleveland

Slovenska skupnost v ZDA že proslavlja dan državnosti

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je v sredo, 12. junija 2024, pripravilo sprejem pred dnevom državnosti, ki so se ga udeležili predstavniki vlade in senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar. Praznik so, podobno, že predčasno proslavili tudi v Clevelandu in Minneapolisu, v prihodnjih dveh tednih pa bodo proslave še v drugih ameriških zveznih državah.

Na združenem (predčasnem) praznovanju dneva državnosti in (zamaknjenem) dneva slovenske vojske, ki je bil sicer 15. maja, so ob zvokih Orkestra Slovenske vojske prikazali video o Sloveniji, pripravili so tudi razstavo o zgodovini slovenskega športa in o zvezi Nato, ki bo imela ob 75. obletnici julija vrh v Washingtonu. Posebni gost sprejema je bil upokojeni polkovnik marincev in nekdanji astronavt slovenskega rodu Randy Bresnik, je poročala STA.

Amy Klobuchar o slovenskih koreninah

Demokratska senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar je opisala svoje slovenske korenine, pomočnica državnega sekretarja ZDA za evropske zadeve Sonata Coulter je pohvalila trdno slovensko sodelovanje pri pomoči Ukrajini v boju proti ruskemu agresorju, pomočnica državnega sekretarja za mednarodne organizacije Michele Sison pa je poudarila dobro meddržavno sodelovanje v Varnostnem svetu ZN.

Sodelovanje SV z nacionalno gardo Kolorada

Tudi direktor za politiko Evrope in zveze Nato na obrambnem ministrstvu Alton Buland je pohvalil sodelovanje glede Ukrajine in na splošno v zvezi Nato, ob 31. obletnici sodelovanja Slovenske vojske z nacionalno gardo Kolorada pa je direktor njenega štaba združenih poveljstev, general Michael Bruno, izpostavil zelo dobro sodelovanje, je navedla STA.

Lucijine dobrote v Clevelandu. FOTO: FB Slovenian Consulate General in Cleveland

Slovenija ostaja zgodba o uspehu

Veleposlanik Iztok Mirošič je v nagovoru spomnil na besede nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona med obiskom Ljubljane leta 1999, da je Slovenija zgodba o uspehu, in poudaril, da to še velja tudi danes, ko je Slovenija razvita država, ki daje razvojno pomoč drugim. Slovence in Američane povezuje tudi skupen boj med 2. svetovno vojno, ko so pripadniki odporniškega gibanja rešili več 100 ameriških pilotov.

Še malce okrepiti kulturne vezi

Mirošič je opisal sodelovanje na gospodarskem in političnem področju in dodal, da bo treba še malce okrepiti kulturne vezi. Državi sicer sodelujeta pri zelenem gospodarstvu, razvoju in inovacijah, umetni inteligenci, kvantnem računalništvu, vesoljskem gospodarstvu, pa tudi na vojaškem področju. Mirošič je napovedal jesenska washingtonska posvetovanja med vojaškima strukturama in o kibernetski varnosti ter izrazil upanje, da bo sodelovanje po evropskih in novembrskih ameriških volitvah še močnejše kot doslej.

Že minuli teden so dan državnosti praznovali tudi ameriški Slovenci v Clevelandu. FOTO: FB Slovenian Consulate General in Cleveland

Dan državnosti proslavili tudi v Clevelandu

Že pred tednom dni so dan državnosti proslavili tudi ameriški Slovenci v Clevelandu, ki so v mestni hiši pripravili razstavo grafik slovensko-ameriškega likovnega ustvarjalca in politika Augusta Božidarja Pusta Spominjam se Slovenije in pokušino vin kmetije Vizjak. Prek videopovezave so se pridružili tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, državna sekretarka Vesna Humar in veleposlanik Mirošič, je še poročala STA.

Čestitke Sloveniji z vseh koncev

Generalna konzulka Alenka Jerak, ki se ji izteka petletni mandat, je pripravila proslavo v Minneapolisu, pred vrnitvijo v Slovenijo pa bo sodelovala še na proslavah v Bethlehemu, Pittsburghu, Indianapolisu, Lemontu in Milwaukeeju. Ob prazniku so sicer Sloveniji čestitali clevelandski škof Edward Malesic, guverner Ohia Mike DeWine, državni sekretar Ohia Frank LaRose, zvezni senator Sherrod Brown, predsednik mestnega sveta Clevelanda Blaine Griffin, župan Clevelanda Justin Bibb

Nalaganje
Nazaj na vrh