Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska šola povezuje skupnost

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 12. 07. 2023 / 07:46
Oznake: Odnosi, Slovenija, Šola
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2023 / 08:50
Slovenska šola povezuje skupnost
Marija Sedmak. FOTO: Tatjana Splichal

Slovenska šola povezuje skupnost

Slovenska šola pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu praznuje 70 let. O njej smo se pogovarjali z ravnateljico Marijo Sedmak, ki je za svoje delo prejela priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Čestitke ob 70-letnici šole! Je njena funkcija že vsa leta enaka?

Začelo se je kot poletni program, ki se je razvil v šolo, kjer se srečujemo vsak teden. Glavna stvar je učenje jezika. Pred leti so imeli tudi zgodovino, zemljepis in druge vsebine, česar je tudi danes nekaj, a ne gre več v tolikšni meri. Pouk je namreč samo ob sobotah dopoldne in ni dovolj časa, predvsem pa otroci danes ne razumejo več slovensko, doma ne slišijo več slovenskega jezika. Zato se osredotočamo na poučevanje slovenskega jezika in kulture. Zemljepisa je toliko, da pogledamo, od kod so stari starši, in da vedo, kje je katera pokrajina.

Kdo poučuje na vaši šoli? Kako so učenci razporejeni v skupine?

Nekaj je pravih učiteljic, a ne dovolj, saj učiteljice po petih dneh v šoli dostikrat ne želijo poučevati še v soboto. Človek to razume. Mlajše tako poučujejo tisti, ki so bili prej sami učenci. Bolje bi bilo, če bi bili učenci razporejeni po znanju jezika, a so skupine sestavlje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh