Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenske misijonarke se umikajo iz Kijeva

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 24. 02. 2022 / 12:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2022 / 15:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenske misijonarke se umikajo iz Kijeva
Prebivalci množično zapuščajo Kijev, na cestah velika gneča. FOTO: Twitter

Slovenske misijonarke se umikajo iz Kijeva

Slovenske misijonarke, ki delujejo v Kijevu so za zdaj dobro, a zapuščajo mesto. Prosijo za molitve.

Misijonarke so v stiku z Misijonskim središčem Slovenije. Kot so nam povedali, so vse tri slovenske misijonarke za zdaj dobro, a prosijo za molitve za Ukrajino: »Spremljajte nas z molitvijo ...«

Predstojnica Marijinih sester čudodelne svetinje v Kijevu s. Barbara Peterlin je dopoldan sporočila, da se umikajo iz mesta, da je zelo hudo. Kot so nam povedali na Misijonskem središču, so na poti k sestram v Zakrpati na skrajnem zahodu države, a da je v mestu velika gneča. 

Sestra Barbara Peterlin: Umikamo se iz mesta. FOTO: Arhiv Družine

Potem ko je Rusija v jutranjih urah napadla Ukrajino, ta pa je razglasila vojno stanje za vso državo, prebivalci množično zapuščajo glavno mesto. 

V podporo z molitvijo in solidarnostjo

»Nisem heroj, svoje življenje cenim in sem zanj hvaležna. Od začetka se sploh nisem spuščala v razmišljanje o vojni. Pač živiš, kakor da je tvoje življenje kot reka, ki teče v čisto običajnem ritmu. Ko so napovedali celo datum vojne, ko so iz države začeli odhajati tujci, ko te drugi sprašujejo, kaj boste pa ve, sestre, naredile, se prikrade strah. Strah za svoje življenje,« je v intervjuju za zadnjo številko tednika Družina zaupala s. Marta Meško, misijonarka v Kijevu. 

A v isti sapi je dodala, da je z zaobljubami svoje življenje izročila Jezusu in verjame, da je njeno življenje v Njegovih rokah na varnem. 

Sestra Marta Meško, rojena v Ukrajini - natančneje v Zakrpatiju, v hiši, kamor se bodo zatekle iz Kijeva - je dejala še, da jim je zelo v podporo, da smo z Ukrajinci solidarni in molimo za njih. 

»Poslušati in ne videti je mogoče še teže, kakor živeti v napetosti. Mi smo skupnost, smo Cerkev, nismo posamezniki. Zaupamo tudi v nebeško vojsko. Posebno mi prihaja na misel papež Janez Pavel II., ki ima velike zasluge, da je imperij zla razpadel. Zato se zatekamo k njemu, ki zelo dobro razume miselnost tega padlega sistema, in verjamem, da nam lahko pomaga. Verjamem v moč molitve, ki lahko prepreči zlo vojne. Mislim, da je važno, da ostanemo sredi napetosti kristjani, ki zaupamo v dobro, ki dobro govorimo, ki dobro mislimo in dobro delamo ter tako premagujemo zlo z dobrim.«


Vsi smo poklicani, da se borimo za mir

Na družbenih omrežjih se vrstijo zapisi o solidarnosti in molitvi za ljudi, ki so se davi zbudili v vojni. Med njimi je tudi uršulinka iz Ljubljane, s. Marjeta Pija Cevc, ki spodbuja, da smo vsi poklicani, da se zganemo in borimo za mir. »Kdor je vojak kot vojak. Kdor je politik kot politik. Vsak človek z dobrimi deli. Vsak vernik z molitvijo!«

Dan molitve in posta za mir

K molitvi vabi tudi papež Frančišek, pepelnično sredo je razglasil za dan molitve in posta za mir v Ukrajini.

Kupi v trgovini

Svete Višarje
Zgodovina
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh