Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski jezuiti praznovali obletnici

Za vas piše:
K. C.
Objava: 01. 08. 2019 / 10:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2019 / 12:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenski jezuiti praznovali obletnici

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je daroval mašo ob 50. obletnici province jezuitov in ob 10. obletnici Ignacijevega doma.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je na god sv. Ignacija Lojolskega, ustanovitelja jezuitskega reda, v sredo, 31. julija, v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani daroval mašo ob 50. obletnici province jezuitov in ob 10. obletnici Ignacijevega doma.

V pridigi je spregovoril o Jezusu in hoji za njim. »Kdor hoče hoditi za njim, ta mora njega v vsem postaviti na prvo mesto,« je dejal. »Ne morem iti za Jezusom, če sem na kaj navezan. Za njim lahko grem, ko sem vsega prost, ko sem pripravljen pretrgati vse vezi, se vsega osvoboditi.« Tako je za njim hodil tudi sv. Ignacij.

Nenehno iskanje Boga

Nadškof Cvikl je posebej omenil dve njegovi odliki dar, najti in začutiti delovanje Boga v vseh stvareh in nenehno iskanje izpolnjevanja Božje volje v luči Jezusa, Božjega Sina. Tako je prišel »do jasnega spoznanja, da do Boga pridemo prek Kristusa, učlovečenega Božjega Sina, katerega poslanstvo je bilo izpolnjevanje Božje volje. Zato tudi mi prek njegovega življenja laže razumemo naše življenje.«

Od ljudskih misijonov do duhovnih vaj

Ob 50. obletnici samostojne province se je mariborski nadškof Bogu zahvalil za »apostolate, ki so ljudem pomagali najti in srečati Kristusa, njega, ki edini lahko ozdravi človeka neštetih ran in ga vrne nazaj v skupnost, mu da občutek, da je ljubljen, da je enkraten in dragocen v Božjih očeh«.

Na začetku so bili to ljudski misijoni, nato duhovne vaje.

Praznovanje goda in obletnic je priložnost za veselje in zahvalo, da smo »Jezusovi tovariši«, je dejal nadškof »Bolj, ko se bomo doživljali, kot posnemovalci Kristusa, bolj bomo rastli v notranjem spoznanju Gospoda, ki se je zame učlovečil in daroval na križu, da bi lahko v polnosti odgovorili na to neskončno ljubezen, s tem, da ga bomo ljubili in hodili za njim vsak v svojem poslanstvu.«

Jezuiti izrekajo štiri redovne zaobljube: zaobljubo uboštva, čistosti, pokorščine in popolno pokorščino papežu. Zaradi velikega vpliva in delovanja na različnih področjih je red vzbudil nezaupanje, zato so ga konec 18. stoletja prepovedali. Leta 1814 ga je znova obnovil papež Pij VII. k čemur je pripomogel tudi p. Gabrijel Gruber.

Vir in foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh