Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski koordinator za evropsko pomoč že odpotoval v Turčijo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 02. 2023 / 12:46
Oznake: Nesreča, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2023 / 13:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski koordinator za evropsko pomoč že odpotoval v Turčijo
FOTO: Wikipedia

Slovenski koordinator za evropsko pomoč že odpotoval v Turčijo

Potem ko je Turčijo včeraj stresel potres z magnitudo 7,8, sledilo pa mu je še več popotresnih sunkov (nekateri so presegli magnitudo 7,0), je slovenska vlada odločila, da na podlagi zaprosila Turčije prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite napoti tri strokovnjake v enoto Evropske unije za oceno stanja in koordinacijo.

Potres je prizadel deset provinc, število mrtvih pa po zadnjih podatkih presega število 5000. Slovenija glede na vladno odločitev v enoto Evropske unije za oceno stanja in koordinacijo prispeva strokovnjaka za logistiko, strokovnjaka za pomoč pri zbiranju podatkov in strokovnjaka za operativno koordinacijo.

Skrb za koordinacijo evropske pomoči

Slovenski strokovnjak, ki bo pomagal pri koordinaciji, je po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana že odpotoval v Turčijo. Slovenski strokovnjak se bo pridružil skupini strokovnjakov iz EU, ki bo v Turčiji skrbela za koordinacijo evropske pomoči. »To so ljudje, ki so opravili določene predpisane tečaje v EU in obvladajo svoj posel,« je povedal. Preostala dva, ki nista odpotovala, sta za zdaj na čakanju in bosta odpotovala, če bo za to potreba.

Koliko časa bo trajala napotitev?

Napotitev je predvidena za obdobje od 14 do 21 dni z možnostjo podaljšanja in rotacije strokovnjakov, koordinacijo pa bo izvajala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Različne oblike pomoči

Kot je povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin, »smo v Sloveniji v stalnem kontaktu z Evropsko komisijo in prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite spremljamo izražene potrebe Turčije po različnih oblikah pomoči pri reševanju žrtev potresa, pri njihovi medicinski oskrbi ter pri zagotavljanju osnovnih življenjskih pogojev velikega števila ljudi na prizadetem območju.«

Na pomoč tudi reševalni psi?

Uprava RS za zaščito in reševanje preverja možnosti za morebitno sodelovanje slovenskih pripadnikov Civilne zaščite v skupni mednarodni enoti za reševanje izpod ruševin oziroma enot reševalnih psov za reševanje izpod ruševin. Slovenija je sicer to pomoč že ponudila. V njej bi bilo sedem vodnikov z reševalnimi psi, medicinski delavec, logist in vodja skupine. »Če bo Turčija ponudbo sprejela, bo skupina odpotovala s prvim možnim letom,« je povedal Šestan za STA in dodal, da se bo glede na nadaljnje prošnje Turčije po pomoči Slovenija odzivala tudi s humanitarno in tehnično pomočjo.

Sirija pa za zdaj po njegovih besedah ni zaprosila še za nobeno pomoč, prav tako od tam nimajo nobenih informacij, kar Šestan pripisuje vojnemu stanju v tej državi.

»Prek mehanizma EU na področju civilne zaščite smo mobilizirali 28 reševalnih in zdravstvenih ekip iz 21 evropskih držav ter skupaj poslali 1185 reševalcev in 79 reševalnih psov v Turčijo, 11 od teh ekip je že prispelo,« pa je na Twitterju zapisal slovenski evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Nalaganje
Nazaj na vrh