Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski romarji na krajih Jezusovih čudežev [FOTO]

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 24. 11. 2022 / 10:16
Oznake: Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2022 / 11:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski romarji na krajih Jezusovih čudežev [FOTO]
Skupinska fotografija slovenskih romarjev v organizaciji Trud. FOTO: Ksenja Hočevar

Slovenski romarji na krajih Jezusovih čudežev [FOTO]

Predzadnji dan romanja po Sveti deželi v organizaciji Družinine agencije Trud smo romarji molili in se čudili v krajih, kjer je Jezus v treh letih javnega delovanja naredil največ čudežev in apostolom »povedal« osem blagrov – kristjanov življenjski načrt.

Cerkev pomnožitve kruha – pod oltarjem je kamen, na katerem naj bi bila položena košara s hlebi in ribami – je bogata s sporočilnimi talnimi mozaiki. FOTO: Ksenja Hočevar

Sedmi dan romanja po Sveti deželi smo se romarji iz Nazareta odpeljali v Galilejo, kraje, kjer je Jezus zbiral apostole in s čudeži kazal, da je Božji Sin. Ob ta dan močno razburkanem Genezareškem ali tiberijskem jezeru smo v cerkvi Petrovega primata (Tabha), zgrajeni na kraju, kjer je Jezus apostolu Petru podelil primat vodenja Cerkve: »Ti si Peter skala …«, zapeli velikonočno alelujo. Molili smo v cerkvi čudežne pomnožitve kruha in ob Genezareškem jezeru prebrali svetopisemske odlomke o Jezusovih dveh čudežih: ko je pomiril vihar in apostolom ob slabem ulovu napolnil mreže z ribami.

Na dan našega obiska je bilo Galilejsko jezero kljub sončnemu in toplemu vremenu močno razburkano, tako smo še bolj živo podoživeli odlomek o Jezusovi pomiritvi viharja. FOTO: Ksenja Hočevar

Od Galilejskega jezera smo se odpeljali na vzpetino, imenovano Gora blagrov, kjer je duhovni voditelj Franci Petrič daroval mašo »v naravi« – tik ob cerkvi, zgrajeni na kraju, kjer je Jezus imel govor na gori (osem blagrov), in s pogledom na jezero in celotno Galilejo. Za agape po maši smo si v bližnji restavraciji privoščili Petrovo ribo, nato pa obiskali še Kano, kjer je Jezus storil prvi čudež.

Na gori blagrov je duhovni voditelj Franci Petrič daroval mašo »v naravi«. FOTO: Ksenja Hočevar

Dan smo sklenili z obiskom gore Tabor in se v molitvi spomnili dogodka, o katerem poročajo trije evangelisti, Marko, Matej in Luka: Oglasil se je Peter in rekel Jezusu: »Rabi, dobro je, da smo tukaj. Postavimo tri šotore: tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega« (Mr 9,5). Taborska cerkev je zgrajena v obliki treh šotorov.

Za agape po maši smo si v bližnji restavraciji privoščili Petrovo ribo. FOTO: Ksenja Hočevar

Zadnji dan smo se iz Nazareta, kjer smo prenočevali dva dni, že odpeljali v smeri letališča v Tel Avivu. V starem delu mesta, imenovanem Jafa, smo imeli mašo v frančiškanski cerkvi sv. Antona Padovanskega, in ob koncu zares iz srca zapeli zahvalno pesem: Hvala večnemu Bogu. Zatem smo se odpravili po ozkih ulicah starega mesta k hiši strojarja Simona, kjer je po pričevanjih nekaj časa preživel sv. Peter, se povzpeli na razgledališče nad večmilijonskim velemestom Tel Aviv in si ob obali Sredozemskega morja privoščili še zadnje izraelske kave in sokove granatnega jabolka. Na letališču smo se poslovili od duhovnega voditelja Francija Petriča in vodiča Janka Frica, ki sta že čez dobro uro sprejela novo skupino slovenskih romarjev v organizaciji Truda. Želimo jim duhovno bogato romanje in srečno vrnitev domov.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji Ksenje Hočevar (klik na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico v levo in desno).

Nalaganje
Nazaj na vrh